Men atomkraft er hverken en sikker eller ren energikilde. At den ikke er sikker, beviser Tjernobyl-ulykken i al sin gru. At den ikke er ren, viser de mange affaldsdepoter med atomaffald
af Rune Lund, Europaordfører for Enhedslisten
Klokken 1.24 den 26. april 1986 går det galt. Der sker en eksplosion på atomkraftværket Tjernobyl i Ukraine, og den efterfølgende atomforurening breder sig til store dele af Europa. I denne uge var det 20 år siden. Miljøorganisationen Greenpeace anslår, at omkring 93.000 mennesker har mistet livet eller vil dø som følge af ulykken.
Disse bitre og forfærdelige konsekvenser af atomkraft må vi aldrig glemme. Dette er specielt vigtigt set i lyset af debatten om fremtidens energi, der i øjeblikket foregår i EU og Europa. Kampen om den sidste olie er sat ind på globalt plan, og flere EU-lande - for eksempel Frankrig - ønsker at atomkraft skal være alternativet til olie.
Men atomkraft er hverken en sikker eller ren energikilde. At den ikke er sikker, beviser Tjernobyl-ulykken i al sin gru. At den ikke er ren, viser de mange affaldsdepoter med atomaffald.
Det er officiel politik, at Danmark ikke arbejder for fremme af atomkraft. Det er godt. Men desværre støtter Danmark i dag EU med at udvikle atomkraft. Det foregår via Euratom-traktaten, hvis formål er at udvikle atomkraft som energikilde. Danmark støtter dette samarbejde med cirka 30 millioner kroner om året.
Det er fuldstændigt absurd, at Danmark bakker op om Euratom-traktaten. Derfor har Enhedslisten nu fremlagt et forslag i Folketinget om, at Euratom-traktaten skal bruges til at afvikle atomkraft. Hvis det ikke sker, så skal Danmark ikke deltage i og betale til dette samarbejde.
Vi skal aldrig mere have et Tjernobyl. Derfor skal vi droppe al støtte til udvikling af atomkraft. I stedet skal vi satse på vedvarende energi. Det er der fremtid i - både for mennesker og miljø.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278