Det er rimeligt, at stille kravet at borgmesteren, rådmanden og byrådet kommer med en undskyldning til chaufførerne
af Chris Oxholm, talsmand for bybuschaufførerne i Århus
I lederen i JP Århus 13. maj står der blandt andet, at Århus Byråd er i sin gode ret til at bede chaufførerne om en undskyldning, fordi chaufførerne lammede byen.
Jeg skal meget gerne være den første, der kommer med denne undskyldning til Århus Byråd, og ikke mindst til bybuspassagererne, fordi der har været faglige møder, som har betydet, at byen har været uden bybusser.
En undskyldning og beklagelse som i øvrigt er givet af mig under hele konflikten, dette er sagt til Jyllands-Postens egne journalister, øvrige journalister, sagt i Østjyllands Radio og på TV2 Østjylland. En beklagelse som helt klart er ment dybt - og gerne gentages.
Det er rimeligt, at stille kravet at borgmesteren, rådmanden og byrådet kommer med en undskyldning til chaufførerne. Fordi de sagde, at 'alle regler, love og aftaler er overholdt'. Hvilket de forsat ikke er. Hvilket der nu bliver betalt for - en udgift på 500.000. Penge der kunne være sparet, hvis der var blevet lyttet til chaufførerne.
Nej det er ikke latterligt at stille dette krav. Politikerne har ganske enkelt ikke ville tage stilling til de påstande - som var rigtige - som chaufførerne kom med og forsat kommer med.
Så ja, chaufførerne mangler en undskyldning.
Tankevækkende er det - i en tid hvor der tales om velfærdsreformer - og specielt set i lyset af, da debatten gik på, om en ble ikke blev skiftet i tide. Her var alle politikerne der med det samme, dette være sig borgmester, socialrådmand og mange andre.
Men når en chauffør får arbejdsforhold med en arbejdstid på ni til ti timer, hvor end ikke pausereglerne er overholdt er borgmester, rådmand og øvrige politikere tavse. Byrådspolitikerne er i den sidste ende arbejdsgivere for chaufførerne - og det er tankevækkende.
I lederen bliver der sat spørgsmål ved fagforeningen politiske tilhørsforhold og at den ikke er socialdemokratisk. Det er helt irrelevant i denne sammenhæng, det handler om arbejdsforhold som er umenneskelige og som fagforeningerne altid vil have fokus på.
Om chaufførerne er medlem af det ene eller andet parti betyder mindre i denne sag. Men flere af de personer der er med aktionsgruppen, er medlem af blandt andet Socialdemokratiet og jeg er medlem af Centrumdemokraterne - men JP er jo også et partipolitisk uafhængigt liberalt dagblad.
Jeg er enig i lederens påstand om, at dialog er bedst - men når nu dette ikke gav resultat overhovedet, så er der risiko for en konflikt, en konflikt der kunne være undgået, hvis politikerne havde lyttet og taget stilling. Men det er vel for meget forlangt, når den radikale rådmand Peter Thyssen ser stort på chaufførernes arbejdsforhold ved Århus Sporveje - bare der kan spare op til en letbane.
Når alt dette er sagt, skal der også siges, at chaufførerne gerne vil være med til af finde besparelser, således at Århus Sporveje forsat kan levere bustransport i Århus, men det skal ikke være med umenneskelige arbejdsforhold og arbejdsvilkår for chaufførerne som det er i øjeblikket.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278