Det er svært at få øje på den miljøgrønne tråd i forligspartiernes arbejdsmiljøindsats i denne velfærdsreform
af Niels Erik Danielsen, faglig sekretær 3F Slagelse og Michael Lindberg, formand Miljøudvalget 3F Slagelse
Velfærdsreformens forligspartier vil gerne gøre noget for arbejdsmiljøet. Ja, hvem vil ikke det.
Men vi tror ikke på, at man med en fond på tre milliarder kroner, som i 2007 udbetaler 200 millioner kroner til projekter, afgørende kan forbedre arbejdsmiljøet, så det grå guld kan blive længere på arbejdsmarkedet. Der skal også ændringer af lovgivningen til.
Arbejdsgiverne skal ikke mere betale til BST. Derved sparer de 670 millioner kroner. Så der mangler stadig 320 millioner kroner for at nå op på det gamle niveau, i forhold til de 350 millioner kroner fonden vil udbetale fra 2008. Det er samtidig tankevækkende, at de 670 millioner kroner som arbejdsgiverne sparer, nu skal betales af skatteyderne ved etablering af Forebyggelsesfonden.
Fonden skal som sagt fra 2008 udbetale op til 350 millioner kroner til projekter for offentlige og private virksomheder 'der ændrer belastende rutiner og arbejdsgange, der er nedslidende for medarbejdere og medfører for stort sygefravær.' Hvilket der sikkert vil være en del rådgivende ingeniørfirmaer (tidligere nu udfasede Bedriftssundhedstjenester) der kan tjene penge på.
Samme virkelighed
Men resultatet er som regel, at efter at projekterne og rapporterne er sat i reolerne, så er virkeligheden stadigvæk den samme. Staten fortsætter med skattestoppet og sin årlige to procents besparelse, som betyder, at folk skal løbe stærkere. Og truslen om udlicitering er heller ikke forsvundet. Arbejdstempoet skrues forsat op, og der kommer forsat flere stressrelaterede anmeldte arbejdsbetingede lidelser. Der var 1.551 tilfælde af psykiske arbejdsbetingede lidelser i 2003, men 1.955 i 2004 og 2.345 i 2005.
Denne Forebyggelsesfond skal også 'støtte bedre genoptræning og rehabilitering af syge mennesker med handicap, så deres vej tilbage til arbejdsmarkedet lettes.' Hvilket er meget prisværdigt, men det er jo ikke forebyggelse.
Og Forebyggelsesfonden skal støtte 'utraditionelle arbejdsplads-, organisations- og kommunale initiativer, der styrker bevidstheden om risici forbundet ved rygning, alkohol og fedme.'
Meget mangler
Hvilket er udmærket, men det har jo ikke meget med arbejdsmiljø at gøre.
Man har så givet 70 millioner kroner årligt i perioden 2007-2010 til Arbejdstilsynet, så de kan bruge Smiley ordningen. Og gøre en særlig indsats overfor brancher, 'hvor der er nedslidningstruet arbejdskraft udover det nuværende fastsatte tilsyn.' Og '!! forebyggende indsats i forhold til problemer med det psykiske arbejdsmiljø herunder stress.'
Hvilket er et udmærket tiltag. Det er godt, at regeringen betaler nogle af de besparelser, Arbejdstilsynet har været udsat for, tilbage. Men lovgivningen ændres ikke. Arbejdstilsynet har forsat svært ved afgørende at gribe ind overfor det dårlige psykiske arbejdsmiljø.
Overenskomsterne er stadigvæk ikke gode nok til at gribe ind overfor stress og dårligt psykisk arbejdsmiljø. Og arbejdsmarkedets parter har ikke de fælles redskaber der skal til for afgørende, at sætte ind overfor stress og dårligt psykisk arbejdsmiljø.
Så det er svært at få øje på den miljøgrønne tråd i forligspartiernes arbejdsmiljøindsats i denne velfærdsreform.
Citaterne i kursiv, stammer fra Velfærdsreformens forligstekst fra Beskæftigelsesministeriets hjemmeside.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278