24 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Gammel vin på nye flasker

Gammel vin på nye flasker

Tirsdag, 04. juli, 2006, 00:00:00

Fra dag et blev alle de gode tiltag på kort tid skudt ned af den borgerlige regering med beskæftigelses-ministeren i spidsen

af Hans Rasmussen, faglig sekretær i 3F Transport, Logistik og Byg
Den del af velfærdsreformen, som omhandler forbedringer af arbejdsmiljøet, kan der sættes spørgsmål tegn ved, om den nu også får den ønskede effekt. Ser man tilbage i tiden, hvor lignende tiltag er iværksat, vil jeg minde om den kampagne, som i 1995 blev søsat under navnet 'Rent arbejdsmiljø år 2005'.
Med den plan ville den daværende arbejdsminister Jytte Andersen sammen med Arbejdstilsynet sætte skub i virksomhederne for at få arbejdsmiljøet forbedret, og samtidig skulle planen være en folkesag - man skulle tale arbejdsmiljø hjemme ved køkkenbordet - budskabet var, at arbejdsmiljø vedrører alle!

Privatisering
Der blev lagt op til, at alle aktører skulle på banen. Her skulle BST`erne være aktører i alle brancher, således at alle virksomheder blev dækket ind af en BST ordning, med det formål at give første hjælp til de virksomheder, som havde problemer med et rent og sundt arbejdsmiljø.
Men der blev regeringsskift, og fra dag et blev alle de gode tiltag på kort tid skudt ned af den borgerlige regering med beskæftigelsesministeren i spidsen. Blandt andet blev BST - med den kæmpe ekspertise, de havde på arbejdsmiljøområdet - nedlagt. Der skulle i stedet være private rådgivningsfirmaer, som tog over.
Ligeledes gik det med Arbejdstilsynet, som også blev ændret totalt. Dertil kom en stor reducering af tilsynsførende og ligeledes af tilsynskredsene. Denne brutale ændring og nedskæring har været medvirkende årsag til, at der fortsat er store arbejdsmiljøproblemer på virksomhederne. De findes på trods af forskellige lappeløsninger med arbejdsmiljøreform og arbejdsskadereform - hvor er effekten af disse henne?

Flere arbejdsskader
Aldrig har vi haft så mange, som kommer til skade på arbejdet, og nogle kommer desværre aldrig hjem fra arbejdet. De ansatte i dag bliver presset til det yderste, og det både fysisk og psykisk, uden at der nogen form for kontrol.
Der bliver kørt nogle kampagner fra arbejdstilsynets side, men der mangler konsekvens, når arbejdsmiljøloven bliver overtrådt. Det er stort set omkostningsfrit for virksomhederne.
Senest har beskæftigelsesministeren med Dansk Folkepartis velsignelse fået vedtaget en lov, således at den ansatte kan idømmes en bøde, hvis han eller hun bliver presset ud i at overtræde loven.
Man kan godt frygte, at den udvikling, man har set til dato, medfører, at virksomhederne retter fokus på deres bundlinie og ikke så meget på deres største ressource, medarbejderne, så at de har et sundt og sikkert arbejdsmiljø at arbejde i.
Hvis formålet med den såkaldte Forebyggelsesfond skal være løsningen på landets arbejdsmiljøproblemer, så kan man frygte, at den lider samme skæbne som 'Rent arbejdsmiljø 2005'. Når man ser, hvad der er foretaget de sidste fem år på arbejdsmiljøområdet, og hvor lidt man har nået - så kommer armene heller ikke op denne gang.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


04. jul. 2006 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:17

Idekamp