Lad os leve op til vort lands gode humanitære traditioner over for de hjemvendte danskere
af Bodil Hindsholm Hansen, Brandbjerg Netværket - Borgere for et Anstændigt Danmark
Danmark gennemførte for nylig sin største evakueringsaktion i nyere historie.
Over 4000 danskere - langt flere end først antaget - blevet kørt, fløjet og sejlet hjem til Danmark. En del sidder dog stadig tilbage i Libanon, særlig den sydlige del er det svært at undslippe fra.
De hjemvendte vil blive tilbudt psykologhjælp, og straks ved ankomsten stod i flere tilfælde et lægeteam parat. De fleste vil få brug for hjælp fra dygtige psykologer, hvis ikke straks, så efter nogen tid.
De typiske reaktioner på psykiske krigsskader er:
- Søvnbesvær, mareridt, koncentrationsbesvær og genoplevelser (flashbacks) af de voldsomme begivenheder.
- Overfølsomhed over for høje og især pludselige lyde.
- Overdreven aggressivitet.
- Depression, passivitet, håbløshed.
Men der er ikke blot brug for psykologhjælp!
For at komme igennem traumerne er en generel medmenneskelighed og imødekommenhed fra omgivelserne vigtig:
- Fra naboer og lokalsamfund (tal med de hjemvendte om deres oplevelser. (Spørg, hvordan det går og spørg igen og igen!).
- Fra skoler og daginstitutioner (børnene har brug for både at snakke og lege sig igennem de chokerende oplevelser).
- Fra sundhedssystem og myndigheder, der bør være særlig opmærksom på skader, der kan melde sig senere for eksempel depression.
Det sidste, de krigstraumatiserede har brug for, er mistænkeliggørelse!
De voldsomme oplevelser var så meget mere chokerende, da krigen brød ud pludseligt efter en lang fredelig periode i Libanon. At måtte flygte og samtidig ikke vide, hvordan man skal beskytte sine børn er dybt traumatiserende for voksne. Det siger sig selv, at bombning, synet af døde og lemlæstede, hastig flugt og kaos er meget skadelige oplevelser for børn.
Disse familier har brug for imødekommenhed og ro. De har absolut ikke brug for den mistænkeliggørelse, som den særlige kontrolkampagne, krævet af Dansk Folkeparti, rettet mod dagpenge- og kontanthjælpsmodtageres ferie betyder.
Den kontrol skal foretages i det daglige og i det omfang, det er nødvendigt. Det giver mange kommuner heldigvis også udtryk for.
dårlig Århus-historie
Blandt andet Århus Kommune har dog ønsket en særlig kontrol af de evakuerede danskere.
Socialrådmand i Århus, Gert Bjerregaard: 'Det er jo ikke sådan, at du har helle, bare fordi du har været i en krigssituation.'
Mistænkeliggørelse er altid, men særlig i den situation, dybt skadelig og kan give bagslag som forværring af de traumer, disse mennesker i forvejen kan få vanskeligt ved at overvinde!
God Århus-historie
De evakueredes naboer i Århus har imidlertid i konkrete tilfælde vist stor hjælpsomhed.
Vi har kendskab til en hjemvendt familie, der blev modtaget med ikke mindre end fem blomsterbuketter, tre andre havde lavet mad til familien (deriblandt både en tyrkisk og en dansk familie), og en 80-årig dame fra opgangen kom og udtrykte sin glæde over at se familien sikkert hjemme igen!
Denne modtagelse er udtryk for det Danmark, vi holder af og gerne vil se mere til.
Lad os leve op til vort lands gode humanitære traditioner over for de hjemvendte danskere. Politikere og myndigheder skal være med til at give de evakuerede en god hjemkomst og hjælpe dem igennem den vanskelige periode, hvor eftervirkningerne af krigen kan slå over i decideret psykisk sygdom.
Vi kan alle sammen som borgere i dette land yde vores bidrag til, at vi kan være vores land bekendt.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278