08 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Politiet er ikke upartisk

Politiet er ikke upartisk

Fredag, 18. august, 2006, 00:00:00

Politiet er partisk. Politiet er en del af det organiserede magt- og voldsapparat, som vi på godt og ondt må leve med

af Kristian Kristiansen, forfatter, Odense
Overfor 'Fyens Stiftstidende' har vicepolitimester Ebbe Krogaard, Odense for nylig bedyret, at alle volds- og voldtægtsanmeldelser tages alvorligt, også hvis de kommer fra prostituerede. Men det er samtidig ganske intetsigende - og helt gratis at sige. Det skal manden jo sige - hvis han da i øvrigt ellers vil beholde jobbet!
Ebbe Krogaard lever i den bedste af alle borgerlige verdener: den, hvor alle er lige, men nogle blot er mere lige end andre. Nogle af de hjemløse har således tidligere givet udtryk for mistillid overfor politiet. Flere prostituerede har det på samme måde. Misbrugerne føler sig forulempede, og unge af anden etnisk oprindelse end dansk føler sig undertiden talt ned til.
Vil Krogaard vide hvorfor? Svaret er enkelt. Fordi politiet er partisk. Politiet er en del af det organiserede magt- og voldsapparat, som vi på godt og ondt må leve med - og i sidste ende vil magten altid søge at beskytte sine egne interesser.
Nordiske Kvinder mod Vold arrangerede i 2005 en konference, hvor den svenske juraprofessor Christian Diesen afgav foruroligende meldinger fra svensk grund:
Hvis en voldtægt skal nå frem til retssalen, vil det ofte - siger han - bero på offerets officielle 'værdighed', det vil sige placering på den sociale rangstige. Har hun i så henseende 'høj' status, er hun ædru, ikke for ung, ikke for udfordrende klædt og uden relation til voldtageren, vil hun alt andet lige have større chancer for 'at komme igennem' som forurettet part - end den hjemløse, den sindslidende, misbrugeren eller den prostituerede. I forvejen meget socialt udsatte og sårbare grupper.
Der er ikke belæg for at antage, at tilstandene skulle være så meget anderledes på vores side af sundet.
Politiet har et image-problem hr. Krogaard. Så enkelt er det. Samfundets bund ser det som et klasse- og mistænkeliggørelsespoliti. Samfundets top derimod har stadig billedet af Ib Schønberg som hele folkets panserbasse kørende til bevidstløshed på den indre bio.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


18. aug. 2006 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:17

Idekamp