25 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Børnene lægger ryg til nedskæringer

Børnene lægger ryg til nedskæringer

Onsdag, 23. august, 2006, 00:00:00

Pædagogiske læreplaner, virksomhedsplaner, handleplaner og tests alene formår ikke at styrke og understøtte vores børns udvikling, endsige bryde den negative sociale arv

fra FOLA, Landsforeningen af Forældre til Børn i Daginstitutioner
Kære Anders Fogh Rasmussen, regering og støttepartier
Der er nu gået en rum tid siden foråret 2005, hvor valgkampen var på sit højeste og daginstitutionsområdet blev lovet kvalitetsforbedringer som tak for børnefamiliernes stemmer.
Vi har fået nedsættelse af forældrebetalingen og en kvalitets-pulje, hvorfra eventuel støtte fordrer et specifikt projekt og en støtteansøgning. Som vi meldte ud i valgkampens hede, så ønsker forældre kvalitet i form af flere ansatte og bedre plads i vores daginstitutioner frem for nedsat betaling.
Vi står nu i en situation, hvor adskillige kommuner, i forbindelse med deres budgetlægning for 2007, varsler betydelige besparelser på daginstitutionsområdet. For os er disharmonien mellem den lovgivende forsamling og det kommunale selvstyre absurd.
Mens regeringen erklærer krig mod den negative sociale arv og dårlige placeringer på internationale skalaer over skolebørns færdigheder, så skærer kommunerne ned på omsorgen og trygheden i vores børns hverdag.
Daginstitutionen er ikke længere et lille, mindre betydeligt supplement til børnenes hverdag i hjemmet. Daginstitutionen er stedet, hvor vores børn tilbringer de fleste af deres vågne timer. Det betyder uvægerligt, at funktioner som tidligere var henlagt til familien, nu i høj grad er et anliggende som er flyttet uden for familiens direkte rækkevidde.

Brug for flere hænder
Vi har som forældre stadigvæk et ansvar for vores børns opvækst, det forsøger vi ikke på nogen måde at løbe fra. Men ansvaret deles med daginstitutionen, al den stund, at 95 procent af alle børn i Danmark går i daginstitution og langt de fleste er der mange timer dagligt.
Vi ved, at barnets første leveår er fundamentale for den senere udvikling. I de første år dannes grundlaget for uddannelsessystemets mere formelle indlæring. Ud over at være en investering i en god og oplevelsesrig barndom, så er investering i de første leveår også en samfundsmæssig god investering, som vil give afkast i form af innovative og iderige unge mennesker og voksne.
I daginstitutionen under kyndig og omsorgsfuld voksenkontakt opdrages, socialiseres og udvikles vores børn. Kvaliteten af deres barndom i daginstitutionen hænger selvfølgelig sammen med den grad af omsorg, tryghed og opmærksomhed de får.
Antallet af ansatte har uendelig stor betydning for kvaliteten. Det er ikke menneskeligt mulig at levere den samme grad af nærvær, omsorg og tryghed, hvis man har ansvaret for ti børn, som hvis ansvarsområdet begrænser sig til fem børn. De ansattes gode vilje rækker ikke, det kræver flere hænder.
Pædagogiske læreplaner, virksomhedsplaner, handleplaner og tests alene formår ikke at styrke og understøtte vores børns udvikling, endsige bryde den negative sociale arv, kun flere ansatte kan løse opgaven.

Minimumsstandarder
Vi vil meget gerne være gode forældre, men vi vil samtidig være god aktiv arbejdskraft på arbejdsmarkedet til gavn for fællesskabet. Forudsætningen er, at samfundet - regeringen i samarbejde med Folketinget - sikrer, at vi tilbydes gode, udfordrende og udviklende daginstitutioner, som på betryggende vis kan varetage omsorgen for vores børn.
Det kommunale selvstyre magter tydeligt ikke en tung økonomiske opgave som daginstitutionsområdet, derfor opfordres regering og folketing til at fastsætte minimumsstandarder på daginstitutionsområdet eksempelvis minimum én ansat til tre vuggestuebørn og minimum én ansat til fem børnehavebørn.
Det er ganske urimeligt, at børn i et geografisk begrænset område som Danmark tilbydes så forskellige opvækstvilkår i offentlig dagpasning.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


23. aug. 2006 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:17

Idekamp