Der ligger cirka 2200 ubehandlede førtidspensionssager, op mod 900 ubehandlede revalideringssager og knap 400 ubehandlede anmodninger om fleksjob
af Per Bregengaard, medlem af Beskæftigelses- og Integrationsudvalget i København for Enhedslisten
Den ny Beskæftigelses- og Integrationsforvaltning i Københavns Kommune er på hælene. Jobcentrene klarer ikke opgaverne.
Kommunen skal gennemføre individuelle kontaktforløb med kontant- og starthjælpsmodtagere. Kun 55 procent af de lovpligtige kontaktforløb bliver gennemført. Det skader ikke kun kontant- og starthjælpsmodtagerne, men er også en bombe under kommunens økonomi, idet kommunen skal tilbagebetale statsrefusion, hvis den ikke kan klare sine opgaver. Hvad det kommer til at koste, er der ikke noget overblik over.
Kommunen har heller ikke overblik over antallet af gennemførte sygedagpengeopfølgninger, men skønner, at også her er kun halvdelen blevet gennemført. Folk sidder fast i systemet, og det har medvirket til det sidste halve års eksplosive vækst i varigheden af sygeperioden for personer på sygedagpenge. Også her mister kommunen statsrefusion, når opfølgningsreglerne ikke overholdes.
Desværre har også andre rigtig alvorlige, uløste sager hobet sig op:
Nedadgående spiral
Der ligger cirka 2.200 ubehandlede førtidspensionssager, op mod 900 ubehandlede revalideringssager, knap 400 ubehandlede anmodninger om fleksjob, og knap 200 ubehandlede anmodninger om erhvervsevnevurderinger i forbindelse med sager om forhøjelse af førtidspension.
Situationen er ikke kun dybt frustrerende for dem, der er i klemme i systemet, og som har meget vanskeligt ved selv at råbe op. Den er også uholdbar for personalet.
Personalet oplever kaos, at opgaverne er uoverkommelige, og så ligger lønnen for blandt andet socialrådgiverne endda under omegnens lønninger. Det giver både sygdom og vrede. Da der er rift om dygtige medarbejdere, siger man op, og stillinger står ubesatte. I løbet af de tre sommermåneder har 14 medarbejdere sagt deres job op på Jobcentret for Sygedagpenge, så der i dag kun er 82 medarbejdere til at varetage opgaverne. Der er i alt 44 ubesatte stillinger på jobcentrene, som i dag beskæftiger godt 500 medarbejdere.
Spørgsmål er, om jobcentrene er ved at være ude i en situation, hvor den nedadgående spiral ikke kan stoppes.
Sæt fokus på personalepolitikken
Borgmester Jakob Hougaard (S) forklarer det med omstruktureringer og flytninger. Det er et faktum, men ikke til megen nytte. Hans budgettale i Borgerrepræsentationen handlede kun om et par små socialdemokratiske tabersager: 600.000 kroner til fædregruppen på Nørrebro og et gratis medlemskab af en sportsklub i 10-års fødselsdagsgave til alle børn i Nordvestkvarteret vel vidende, at der er ventelister til en del af klubberne.
Jeg havde forventet, at der i stedet blev sat fokus på den personalepolitiske indsats. Personalet skal fastholdes, og arbejdspladserne gøres attraktive ved, at der kan udføres et arbejde, som alle kan være bekendt. Det er en investering, som koster - også mere personale.
Situationen i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen er helt uholdbar, men har desværre mange lighedstræk med Socialforvaltningens. Og jeg behøver næppe at nævne plejehjemsskandalerne for at bevæge mig over i ældreområdet. Københavns Kommune skal i den nuværende situation sætte et generelt fokus på vores tyngende personalepolitiske gæld - ikke mindst, da problemerne med pengegælden er løst. Personalets arbejdsforhold og dygtighed er nøglen til at løse de opgaver, kommunen klarer alt for dårligt.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278