26 Apr 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Brechts hus i Svendborg reddet igen

Brechts hus i Svendborg reddet igen

Lørdag, 23. juni, 2007, 00:00:00

Den tyske digter og teatermand Bertolt Brecht boede i 1930`erne i Svendborg hvor han lavede nogle af sine kendteste teaterstykker og digtsamlinger. Kræfter vil sælge det gamle stråtækte hus

af Bjarne Nielsen, Odense
Atter har der været røster fremme om salg af Bertolt Brechts hus i Svendborg. Og atter engang er det afværget, melder Fyns Stifttidende.
Brechts hus, sådan kaldes Skovsbo Strand 8, som ejes af Svendborg Kommune og nu anvendes som kunstner- og forskerbolig.
Navnet Brecht forbindes af mange med Svendborg på grund af hans ophold i byen 1933-1939.
Han blev tvunget i eksil af den tyske fascisme, og søgte i første omgang husly hos den danske forfatter Karin Michaelis, der er kendt for sine mange bøger om undertrykte kvinder og børn på Thurø i 1933. Senere købte han huset Skovsbo Strand 8.
Perioden blev en af Bertolt Brechts mest produktive. Her skrev han blandt andet 'Fru Carrars geværer' i 1937, der herhjemme blev opført af Revolutionært Teater og Arbejdernes Teater med den danske kommunist Dagmar Andreasen i hovedrollen.
Der blev samtidigt opført en anden forestilling med tyske emigranter og Brechts hustru Helene Weigel i hovedrollen.
Andre centrale værker, han skrev under eksilet i Svendborg var 'Det tredje riges frygt og elendighed' (1936-38), skuespillet 'Gallileis liv' og digtsamlingen 'Svendborg Gedichte'.
I 1939 følte Brecht, som historien bekræftede, at det blev for usikkert herhjemme og fik opholdstilladelse i Sverige.
De sidste mange år har forskellige kredse forsøgt at sælge huset. Seneste blev et sådant forslag forkastet på et byrådsseminar for nyligt.
Det smukke og stråtækte hus blev restaureret i starten af 1990`erne og bruges i dag af forfatter fra hele Europa og USA. Det tilbydes folk, der har brug for ro til deres kunstneriske eller videnskabelige arbejde
Huset bestyres af en forening, hvis formål det er at 'stille huset til rådighed personer, så det kan virke som udgangspunkt for kulturel skaben indenfor for eksempel videnskabskabeligt arbejde, litteratur musik, teater eller bildende kunst'.
Til al snakken om husets fremtid, siger formanden for bestyrelsen, den forhenværende teaterchef Poul Holm Joensen, at 'det er i øvrigt en vældig god reklame for Svendborg. Siger du Svendborg til en tysker, så vil vedkommende sige Brecht. Ikke GOG (fynsk håndboldklub.BN).'
For interesserede i Brecht og Fyn, findes det glimrende værk 'Brecht på Fyn' af Harald Engberg.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


23. jun. 2007 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:04

Idekamp