06 Jul 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Fakta om udliciteringens problemer

Fakta om udliciteringens problemer

Torsdag, 25. oktober, 2007, 00:00:00

De ansatte, der i dag har mere end 20 års erfaring, og som kender alt til disse opgaver, forsvinder til andre steder

af Brian Sten Larsen, Viby J.
Tak til erhvervspolitisk konsulent i Dansk Byggeri, Lars Høier, som i JP-Århus den 16. oktober kommenterede mine betragtninger i dagbladet Arbejderen om udlicitering.
Jeg ville dog gerne, at Lars Høier havde læst mig rigtigt. Jeg har nemlig intet imod et samarbejde mellem private og offentlige virksomheder.
Ét af mine kritikpunkter af Århus Kommunes udlicitering er faktisk, at dette samarbejde risikerer at gå tabt med den nuværende udbudsrunde! Ikke mindst fordi store multinationale virksomheder lettere kan feje mindre håndværkere, som lever af små opgaver i kommunen af bordet.
Et andet problem med store udliciteringer er, at Århus Kommune får mindre sikkerhed for, at udbudene bevarer kvalitet, idet kommunen nemlig langt fra altid kan regne med, at dens medarbejdere virksomhedsoverdrages til udbudsvinderen.
De kommunale medarbejdere, der i dag har mere end 20 års erfaring, og som kender alt til disse opgaver, forsvinder til andre steder. Dermed har udbyderen på længere sigt et tab af viden og erfaring og udbudsvinderen ligeså.
Udbuddet betyder i værste tilfælde, at der er nye medarbejdere på området hvert tredje-fjerde år, når det genudbydes.
Lars Høier skriver også, at jeg skulle mene, at private arbejdsgivere er nogle 'onde mennesker', som ikke vil deres medarbejdere det godt. Dette er noget sludder! Hold op med den manipulering med læserne.

Udstødning
Enhver der har læst artiklen i Arbejderen ved, at mine udtalelser handler om ansvarlighed over for de svagest stillede på arbejdspladsen. Her har de fleste private arbejdspladser faktisk et problem, da profitten som regel er det væsentlige for virksomhederne.
Et eksempel er et gartnerfirma, der frøs en medarbejder på social klausul ud. Det kunne ikke betale sig at have ham gående. Dette bekræftes, da samme gartnerfirma, der ved udbud overtog kommunale grønne opgaver, brugte litauere som billig arbejdskraft.
Kommunen havde ingen indflydelse på, hvordan litauerne boede, eller om de betalte deres husleje igennem arbejde, da vi ved, de fik mindsteløn? Fik de feriepenge? Betalte det litauiske firma skat, eller var de ude af landet, før den skulle betales?
Kan Århus Kommune være med til det? Social udstødning af svage medarbejdere bliver et stort problem, hvis ikke det tages alvorligt af både udbyderen og udbudsvinderen. Dette er sket i de lande, der har markedsgjort den offentlige sektor, for eksempel New Zealand. Dette er fakta og ikke et skræmmebillede.

Løndumpning
Arbejdsgiverne skulle ifølge Lars Høier være villige til at give mere i løn til den virksomhedsoverdragede medarbejder. Dette sker blot endog meget sjældent, spørg bare i rengøringsbranchen, renovationsbranchen og buschaufførerne.
Det danske samfund vil miste sammenhængskraft ved at lave privat monopol og dermed svække den offentlige sektor og fremme social udstødning.
Mine ord i artiklen i Arbejderen er sagt for at vække alle - også fagbevægelsen og især de lavtlønnedes fagforeninger, så kampen for de svage i samfundet tages op i denne sag.
Husk vi er ikke stærkere end det svageste led.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


25. okt. 2007 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:04

Idekamp