Den ene partileder efter den anden poserer foran kameraerne og de jublende tilhængere, mens de takker for et godt holdarbejde
af Gerd Berlev, Budskab fra Græsrødderne, København
Der er ingen ende på kommentatorernes glæde over denne fantastiske historie fra det virkelige liv. I dag har de mange danskere klistret til skærmen. Det ligner næsten en folkefest. Det er vel også det, valget er blevet til. Og så var det for en gangs skyld rigtigt spændende, det vil faktisk kunne komme til at mærkes i dagligdagen for de fleste. Hvis altså løfterne holder efter valget.
Med et resultat, der i de store linier fastholder status quo, kan vi også være sikre på, at grundlæggende forandringer bliver der ingen af. De danske vælgere har valgt at belønne VKO for den økonomiske fremgang, som i hvert fald husejerne har mærket. En fremgang, der i hovedsagen er skabt af internationale konjunkturer, kunstigt høje huspriser og krigsproduktion og kun i ringe grad af VKO og i hvert fald slet ikke af den fremmedfjendske politik.
Desværre er der en gyser, der langt overtrumfer valget, men den bliver kun betragtet som en kulisse og ikke en del af spillet. På verdensplan tilspidses den økonomiske krise, tilliden til dollaren kan ligge på et meget lille sted, og risikoen for nye store krige er overhængende i en situation, hvor magtbalancerne på verdensplan forrykkes.
Det vil uden tvivl blive nødvendigt at tage store beslutninger på det udenrigspolitiske område i den kommende valgperiode. Men valgspillet handler kun om dansk indenrigspolitik, og selv dér har vi ikke et reelt valg om vores fremtid.
Uanset hvordan tallene bliver vendt og drejet, er der ikke umiddelbart flertal for
- en folkeafstemning om den nye EU-traktat
- at Danmark trækker sig ud af Afghanistan og siger nej til igen at deltage i imperialistiske røverkrige
- at få prøvet, om det var i modstrid med Danmarks grundlov at gå i krig mod Irak
- at ændre skattereglerne, så de rige betaler efter indtjening
- at afskaffe den racistiske udlændingelovgivning
- grundlæggende at få ændret Danmarks energipolitik på de energislugende områder, trafik og opvarmning
- at hæve mindstelønninger og overførselsindkomster så ingen lever i fattigdom
- et livssyn, der vægter mennesker og liv højere end indtjening og økonomisk vækst.
Alt, hvad der er foreslået i valgkampens hede, er at mildne luften for de klippede får. Det er ikke den effektive indsats her og nu, der skal til for at undgå, at temperaturen stiger, madkvaliteten forringes, uddannelserne udsultes, arbejdsforholdene stresses, miljøet forgiftes, bureaukratiet breder sig, krigsdeltagelse bliver hverdag, racisme accepteres.
Nej, der er jo EU-regler og alle mulige andre regler og aftaler, der skal overholdes, så det kan vi ikke, siges det. Endskønt enhver kan indse, at det kan lade sig gøre, hvis viljen er til stede.
At mange har viljen til at forandre på forholdene læses også af valgresultaterne. Foghs parti er, bortset fra De Radikale, der er splittet op i to partier, det parti der er gået mest tilbage: 2,7 procent eller seks mandater, et tab der procentvis er opslugt af Ny Alliance og Dansk Folkeparti. Desuden er der flyttet stemmeandele fra De Radikale, Enhedslisten og Socialdemokratiet til SF, i høj grad nye unge vælgere. Så valget viser også, at de unge rykker til venstre, og utilfredsheden med Foghs regime ulmer lige under overfladen.
Heldigvis afgøres ikke alting i Folketinget! De kommende kampe for offentlige overenskomster, størrelsen af miljøindsatsen, behandlingen af indvandrere og asylsøgere og så videre afhænger i høj grad af stemningen og viljen i befolkningen. Det har også præget karakteren af de løfter, der er givet i valgkampen.
Budskab fra Græsrødderne vil sammen med alle andre, der ønsker at udvikle et samfund beregnet for levende mennesker, deltage i de kampe, der vil komme mod VKO`s menneskefjendske politik.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278