29 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Syge penge til raske mennesker?

Syge penge til raske mennesker?

Torsdag, 07. februar, 2008, 00:00:00

Jeg vil påstå, at det kun er på dårlige arbejdspladser, at folk kan finde på at pjække

af Kurt A. Nissen, formand for Arbejdsskadeforeningen AVS, Slagelse
Post Danmark og flere erhvervsvirksomheder vil belønne de medarbejdere, der ikke melder sig syge. Det er virkeligt positivt, at der er så mange penge i overskud, at der kan uddeles ekstra løn.
Men hvad med de syge medarbejdere, de er måske endda blevet syge af deres arbejde, de oplever at blive mistænkeliggjort, de kan måske godt gå på arbejde alligevel, tænker arbejdsgiverne.
Tror arbejdsgiverne ikke på de lægeerklæringer de selv betaler for? Kunne pengene ikke bruges bedre?
Hvorfor ikke bruge pengene til at forebygge sygdom og arbejdsbetingede lidelser. Som formand for Arbejdsskadeforeningen AVS oplever jeg flere og flere henvendelser fra folk, som ikke mere kan klare presset.
Desværre er der stadigvæk arbejdsgivere, private som offentlige, der 'glemmer' at anmelde en anmeldepligtig arbejdsskade. Det sker også, at læger 'overser' en formodet erhvervsbetinget lidelse.
Folk føler sig moppet og chikaneret, når deres arbejdsgiver, privat som offentlig, udtaler, at der er for meget sygdom, og at penge nok kan få folk på arbejde.
Den syge medarbejder, der ikke bliver hjemme, risikerer at smitte andre på arbejdspladsen, risikerer et hurtigt tilbagefald og dermed en længerevarende sygdomsperiode.
Jeg vil påstå, at det kun er på dårlige arbejdspladser, at folk kan finde på at pjække. På den gode arbejdsplads med det gode fysiske og psykiske arbejdsmiljø oplever de ansatte, at de føler et ansvar for deres arbejdsplads og er ikke så tit fraværende på grund af sygdom.
Min påstand er også, at folk der føler sig værdsat, også har det bedre rent psykisk. Dermed har de mere modstandskraft mod sygdom - er mere produktive for virksomheden.
Samfundet som helhed skal forebygge, at arbejdsskader opstår, skal forebygge, at arbejdsulykker opstår, og at folk dør på deres arbejde. Når der er penge til de raske, bør der også være penge til, at flere kan vedblive at være raske.
Samfundet - og dermed også arbejdspladserne - skal hjælpe de syge med helbredelse frem for mistænkeliggørelse. De få, der pjækker, trænger måske mere til hjælp, end man umiddelbart skulle tro.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


07. feb. 2008 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:04

Idekamp