Det er en illusion at tale om kommunalt selvstyre, når regeringen med det nye aftalegrundlag kan styre kommunernes opgaver og økonomi helt ned på decimaler
af Jan Helbak, konsulent FOA Århus
Regeringens finanslovsaftale med Dansk Folkeparti og Ny Alliance, som også indeholder en aftale om 'justering af aftalesystemet for den kommunale økonomi', cementerer centralstyring af hele den offentlige sektor i Danmark.
Det er efterhånden en illusion at tale om kommunalt selvstyre, når regeringen med det nye aftalegrundlag kan styre kommunernes opgaver og økonomi helt ned på decimaler, og samtidig kan straffe eller belønne kommunerne afhængigt af deres efterlevelse af regeringens krav.
Allerede nu ser vi, hvordan de enkelte kommuner helt ud i yderste led gennemfører besparelser for at overholde budgetterne til punkt og prikke for at undgå strafafgift. Og allerede nu står det klart, at kommunerne vil komme til at spare yderligere i 2009 budgetterne for at leve op til den samlede finanslovaftale og samtidig holde sig indenfor den forventede økonomiske ramme for 2009.
Nye nedskæringer
Det vil føre til nye nedskæringer, når kommunerne skal vedtage nye budgetter efter sommerferien.
Centralstyringen er også sket på overenskomstområdet. KTO har ikke på noget tidspunkt reelt forhandlet med Kommunernes Landsforening (KL) og Danske Regioner. De har forhandlet med finansministeren. Det ødelægger hele forhandlingssystemet, og de offentligt ansatte kan for den sags skyld ligeså godt forhandle samlet med finansministeren ved næste overenskomstfornyelse. Så er der i det mindste klare linjer.
Men ligesom de offentligt ansattes organisationer nu skal til at overveje konsekvenserne af overenskomstforløbet, må man opfordre til, at de delegerede i KL gør det samme. I det mindste de delegerede fra Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten.
At acceptere en økonomisk ramme og et aftalesystem der indebærer, at kommunerne ikke alene skal gennemføre regeringens nedskæringspolitik, men hvor den enkelte kommune tillige kan straffes for ikke at efterleve kravene, er at overflødiggøre sig selv som demokratisk myndighed uden sværdslag.
Tag konsekvensen
I konsekvens heraf må der lyde en opfordring til at tage den fulde konsekvens dette år og afvise enhver ramme, der ikke giver kommunerne mulighed for at gennemføre den ønskede velfærdspolitik. På den måde bliver det overladt til regeringen formelt at træffe beslutningen om kommunernes politik, sådan som den allerede gør reelt.
I tillæg er der i samme finanslov indgået en række delaftaler om en konkret udmøntning af regeringens Kvalitetsreform. Hovedindholdet her er en udbygning og en skærpelse af regeringens styringskontrol på samtlige centrale kommunale opgaveområder. Så både økonomisk og styringsmæssigt lægger finanslovsaftalen op til en umyndiggørelse af de lokale demokratiske myndigheder.
Linjerne bliver på den måde trukket skarpt op. Så får befolkningen et reelt grundlag at bedømme regeringens politik på, og en bred front mod regeringens yderliggående centralisme kan udvikles og finde sammen både i Folketinget og ude i kommunerne.
Hertil er det kommet for lokalpolitikerne, hvis demokratiet og det lokale selvstyre skal forsvares.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278