26 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Cuba står stærkt

Cuba står stærkt

Torsdag, 27. marts, 2008, 00:00:00

Der breder sig en mere klar forståelse af, at landets 11 millioner indbyggere kun kan få opfyldt flere af deres legitime ønsker om et bedre materielt liv, hvis de selv producerer de varer og tjenesteydelser, som de skal forbruge

af Sven-Erik Simonsen, formand for Dansk-Cubansk Forening
Cuba står stærkere i verden end på noget andet tidspunkt i de seneste 17-18 år; siden den skæbnesvangre tid, da den socialistiske lejr gik i opløsning og grundlaget under Cubas økonomi og sikkerhedspolitik blev revet bort i løbet af få måneder.
Dengang erklærede Cubas regering 'den specielle periode' i fredstid. Denne periode er ikke formelt ophævet, men på mange måder er den cubanske økonomi nu på højde med økonomien i 1990.
Gennem en lang og sej kamp er det lykkedes for Cuba at udvikle diplomatiske og økonomiske forbindelser med langt de fleste lande i verden, og erstatte tabet af Comecon og de tidligere handelspartnere.

Cuba og de alliancefri
Cuba er et aktivt medlem af de Alliancefri Landes organisation - for tiden faktisk formand for gruppen, der samler 118 af verdens underudviklede og mellemudviklede land. Desuden vokser Cuba tættere og tættere sammen med landene i Caribien, Mellem- og Sydamerika. Forholdet til landene på det afrikanske kontinent er tæt og godt, præget af gensidig respekt og afrikansk taknemmelighed for Cubas hjælp til bekæmpelse af aids, til uddannelse og andet. Faktisk er titusinder af de politiske og administrative ledere i Afrika uddannet i Cuba, som siden 1960`erne har har stillet uddannelse gratis til rådighed for unge fra fattigste lande
Ved to lejligheder i det forløbne år har verdenssamfundet givet et klart og uomgængeligt udtryk for sin støtte til Cubas krav om respekt for landets ret til national selvbestemmelse. Det er samtidig en protest imod forsøg fra især USA`s side på at knække Cuba! et forsøg, som EU også deltager i - om end holdningerne brydes herom mellem EU-landene.
Den 30. november stemte 184 af verdens 192 lande for Cubas resolution i FN`s generalforsamling. Resolutionen kræver, at USA stopper sin blokade mod Cuba. Kun Israel, Marshall-øerne og Palau stemte sammen med USA imod resolutionen. Det var Cubas 17 sejr i denne sag ved FN, og det var den største. Som sådan meget glædeligt - også at Danmark igen stemte sammen med de øvrige EU-lande for resolutionen. Men samtidigt er det jo et særdeles beklageligt faktum, at USA på den mest arrogante måde undlader at følge den stærke og klare henstilling fra FN.
Det er også meget beklageligt og kritisabelt, at stemmeafgivningen fra dansk side hidtil har været en tom gestus. Den bliver ikke fulgt op med nogen form for handling, hverken åbenhed over for Cuba eller den mindste smule pres på USA. Her ligger fortsat et vigtigt arbejdsfelt Cubas venner i Danmark.

Menneskerettigheder
Cubas anden politiske og diplomatiske sejr var på menneskeretsområdet.
For over et år siden blev FN`s Menneskerettighedskommission nedlagt og i stedet oprettede man FN`s Menneskerettighedsråd. Det er udtryk for en styrkelse af FN`s indsat for at fremme menneskerettighedernes overholdelse i verden. Cuba blev fra starten valgt til en plads i rådet. USA turde på sin side end ikke stille op til en plads i rådet, som vælges ved hemmelig afstemning i generalforsamlingen! USA var bange for ikke at få stemmer nok til at blive valgt.
Rådet har for nogle måneder siden besluttet at nedlægge den post som særlig kritisk observatør omkring menneskerettighederne i Cuba, som USA med nød og næppe - med bestikkelse og pression - skaffede flertal for i den gamle (nu nedlagte) menneskerettighedskommission. Rådet tilkendegiver dermed, at Cuba ikke har alvorligere menneskeretsproblemer end de fleste andre lande i verden. Hermed har USA mistet sin sidste formelle undskyldning for at opretholde sin blokade og sin politiske fjendtlighed mod Cuba.
Det samme har EU, hvis såkaldte 'fælles holdning' også bygger om en påstand om at Cuba overtræder menneskerettighederne groft og systematisk. EU`s 'fælles holdning' har nu ikke nogen baggrund i FN-systemet og bør straks ændres.

USA`s Cuba-mand på besøg
I april sidste år modtog den danske regering og Folketing Bush-udsendingen Caleb McCarry. Han er af Bush-administrationen udset til at være 'statholder' i et fremtidigt Cuba, hvor man forestiller sig, at det socialistiske styre er blevet væltet. Dansk-Cubansk Forening protesterede blandt andet med støtte fra Enhedslisten medlem af Folketinget, Rune Lund mod besøget. Det blev så vidt man kan vurdere da også en fiasko! eller i hvert fald en meget begrænset sejr for Bush, som begrænsede sig til, at McCarry overhovedet blev modtaget. McCarry mødtes med en embedsmand i udenrigsministeriet og med Gitte Lillelund Bech fra regeringspartiet Venstre. Hun havde i egenskab af formand for Folketingets Udenrigspolitiske Nævn inviteret politikere til at mødes med McCarry. Men der kom ingen!
McCarry tournerede i flere lande. Han blev jagtet overalt. I Dublin skulle han have forelæst på universitetet, men Cubavenner jog han ud af universitetet!
Der var også en række andre protester i Danmark mod besøget af Caleb McCarry; blandt andet en henvendelse til EU-parlamentarikere fra Kommunistisk Parti samt et åbent brev til danske politikere gennem bladet Kommunist.

Hjemme i Cuba
Den økonomiske vækst blev 7,5 procent i 2007. Det er det 14 år i træk, at økonomien er vokset med mellem 2,5 og 12 procent om året.
Det er nu halvandet år siden Fidel Castro blev syg og overdrog sine beføjelser til en kreds af ledere; broderen Raœl Castro og en række yngre folk som lederen af ministerrådet Carlos Lage, udenrigsministeren Felipe Perez Roque, parlamentsformanden Ricardo Alarcon og regeringsmedlemmerne José Ramn Machado Ventura og Esteban Lazo Hernández med flere.
I januar var der valg til Nationalforsamlingen i Cuba. Fidel Castro blev valgt til en af de 614 pladser i den lovgivende forsamling, men han afviste af helbredsmæssige årsager at stille op til posten som formand for Statsrådet og dermed som Cuba præsident. I stedet valgte man Raœl Castro.
Der kan drages den konklusion, at Cuba klarer sig strålende med Fidel Castro på sidelinien. Efter en periode, hvor Fidel var meget svækket har han nu genoptaget et arbejde rådgiver; både af regeringsmedlemmerne i direkte samtaler men også af hele befolkningen. Gennem sine såkaldte 'refleksioner fra kammerat Fidel'. Han skriver artikler fra sygesengen til det cubanske dagblad Granma. Heri deler han sin politiske indsigt og sine analyser. Han giver han sin mening til kende på samme måde som han før rejste rundt og talte og diskuterede. I disse reflektioner kommer han langt omkring og behandler både hjemlige og internationale emner. Hans første refleksioner, som blev udsendt i forsommeren 2007 handlede om biobrændstof.
Fidel Castro havde tænkt spørgsmålet grundigt igennem og skrev en artikel, som gik verden rundt og ydede et værdifuldt bidrag til skabe afklaring. Kort fortalt er det Fidels holdning, at det er en forbrydelse mod verdens sultende at bruge de fattiges mad til brændstof i de riges biler.

Raul Castro ved roret
Den 26. juli sidste år var det Raul Castro, der holdt den vigtige tale til nationen på årsdagen for angrebet på Moncada-kasernen i 1953. Det angreb der som bekendt markerede starten på sidste fase af Cuba frihedskamp.
Raul Castro lagde i talen især vægt på vigtigheden af at producere mere og organisere samfundet mere effektivt. Talen blev startskuddet til en samfundsmæssig diskussion over hele Cuba om at skabe en bedre økonomi og en øget produktion. Der breder sig en mere klar forståelse af, at landets 11 millioner indbyggere kun kan få opfyldt flere af deres legitime ønsker om et bedre materielt liv, hvis de selv producerer de varer og tjenesteydelser, som de skal forbruge. De befæster også forståelsen af, at det må ske på trods af de vanskeligheder, som USA`s blokade medfører samt fjendtlighederne fra USA og EU.
På den anden side nyder cubanerne godt af det øgede samarbejde med et Latinamerika, der rykker til venstre; Venezuela, Bolivia, Nicaragua, Brasilien, Ecuador, Argentina!.

Der er generalforsamling i Dansk-Cubansk Forening på lørdag den 29. marts kl. 13.00 hos Fagforeningen Træ-Industri-Byg, Mølle Alle 26 i Valby.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


27. mar. 2008 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:04

Idekamp