Disse argumenter virker helt absurde for os almindelige borgere. Vi er alle ofre på en eller anden måde
af Bjarne Gårdsvoll, København
Det er nu fem år siden, en koalition med USA i spidsen invaderede Irak.
Krigen var klart ulovlig, idet den ikke var godkendt af FN`s Sikkerhedsråd. Alligevel besluttede statsminister Anders Fogh Rasmussen, med støtte fra VKO, at gå med i krigen.
Men en sådan krig må Danmark ifølge fremtrædende jurister ikke deltage i. Det er et brud på paragraf 19 og paragraf 20 i Grundloven.
Dette er baggrunden for, at 26 danske borgere i 2005 bestemte sig for at stævne statsministeren. De har dannet foreningen Grundlovskomitéen 2003 vedrørende Irakkrigen, som nu har små 4000 medlemmer.
Kammeradvokaten har hidtil afvist de 26 sagsøgeres krav, idet han hævder, at ingen af dem har retlig interesse i sagen. Disse argumenter virker helt absurde for os almindelige borgere.
Vi er alle ofre på en eller anden måde. Det har kostet statskassen to milliarder kroner, og vore udsendte soldater har været direkte involveret og ti er blevet dræbt og mange alvorligt kvæstet.
Alligevel har kammeradvokaten fået medhold ved Østre Landsret. Men nu er sagen anket til Højesteret.
Den virkelige årsag
USA`s begrundelse for at angribe Irak, viste sig hurtigt at være falsk. Saddam Hussein havde ikke de masseødelæggelsesvåben som påstået, men argumentet gav opbakning i befolkningen.
Den virkelige årsag var naturligvis Iraks olieresourcer, som er blandt verdens tredjestørste. Det havde længe irriteret George W. Bush og hans venner blandt oliemilliardærerne, at Frankrig, Rusland og Kina havde opnået gode kontrakter, mens USA blev holdt udenfor.
For supermagten var disse forhold ydmygende, men de er vendt op ned ved besættelsen. Store engelske og amerikanske selskaber er i færd med at få kontrol over adskillige felter, blandt andet den fabelagtige supergigant Majnoon.
Det drejer sig om kontrakter, der vil være hundreder af milliarder dollars værd i de kommende tiår. Det er således en gammel drøm, der er ved at blive realiseret, idet disse selskaber stod stærkt i Irak før nationaliseringen i 1972.
Hvorfor danmark
Men hvad var Anders Foghs egentlige motiv for at gå ind i det angloamerikanske eventyr?
Hvis det var økonomiske beregninger om gevinst for dansk erhvervsliv, er disse i hvert fald slået fejl. Dansk Industri regnede med en gevinst på to til fire milliarder på investeringer i Irak, men forventningerne er langtfra indfriet. Derimod har krigen kostet danske skatteydere to milliarder.
Det er indlysende vigtigt, at sagen om Danmarks deltagelse i Irak-krigen kommer for Højesteret, og at den bliver vundet af sagsøgerne. Kun hvis det bliver slået fast, at Folketingets beslutning var ulovlig ifølge grundloven, kan vi undgå lignende krige i fremtiden.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278