25 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Tænk globalt - handel lokalt

Tænk globalt - handel lokalt

Torsdag, 03. april, 2008, 00:00:00

Selv på de helt store byggepladser med store anerkendte entreprenører bliver udenlandske arbejdstagere behandlet under forhold, som man skulle tro hørte til i 30`erne

fra Murere, Stenhuggere og Stukkatører i Storkøbenhavn
Til regering og Folketing
Der mangler arbejdskraft! Dette udsagn er dagligt og ukritisk blevet brugt af politikere, erhvervsliv og medier gennem det sidste års tid.
For murersvendene i København er virkeligheden en helt anden. Hele sidste år har byggeaktiviteten været stor, og alligevel har der været en markant arbejdsløshed blandt murersvende året igennem.
Der er for tiden 148 arbejdsløse murersvende. I sommerperioden var der otte procent arbejdsløse, og ud af 64 nyudlærte svende her i marts måned er 39 procent ledige.
Samtidig er der for tiden 60 murerlærlinge i København, der ikke kan finde en praktikplads. Samfundsmæssigt er det hul i hovedet.
Når den lokale arbejdskraft fravælges, mister samfundet betydelige skatteindtægter i dobbelt forstand. De lokale går på dagpenge, og for det udførte arbejde betales der stor set ikke skat.
Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd betaler den udenlandske arbejdskraft kun ti til tolv procent i skat.
Manglende lærepladser betyder manglende kvalificeret arbejdskraft på længere sigt. Flytning af arbejdskraft over landegrænserne er spild af resurser, splitter familierne, og øger forureningen.
Derfor, tænk globalt - og brug først den lokale arbejdskraft.

Plat og svindel
Et hav af underentreprenører, plat, svindel og underbetaling er nu blevet dagligdag på vore byggepladser. Selv på de helt store byggepladser med store anerkendte entreprenører bliver udenlandske arbejdstagere behandlet under forhold, som man skulle tro hørte til i 1930`erne.
Vi kan derfor konstatere, at konsekvensen af import af udenlandsk arbejdskraft indtil videre har været:
* Lavere lønninger - helt ned til 20-30 kr i timen.
* Dårligere arbejdsmiljø.
* Ringere byggekvalitet og manglende faglighed.
* Fravalg af lokal arbejdskraft.
* En svækkelse af fagbevægelsen og dermed et angreb på den 'danske model'.
Derfor må vi kræve:
- at der stilles flere resurser til SKAT`s og politiets kontrol af ulovlige virksomheder for overholdelse af østaftalen.
- synlig skiltning af hvilke virksomheder og underentreprenører, der arbejder på byggepladsen.
- at der, hvor der opstår arbejdsløshed, skal der kunne indføres branchevis begrænsninger af import af arbejdskraft.

EU presser dansk model
Vi kan også konstatere, at på grund af EU`s indre marked er danske faglige rettigheder kommet under yderligere pres.
Vi tager derfor på det skarpeste afstand fra EF-dommen i den såkaldte Vaxholm-sag, der betyder en svækkelse af retten til konflikt, såfremt en udenlandsk virksomhed ikke vil betale efter samme løn- og arbejdsvilkår som andre danske virksomheder.
Vi forlanger derfor, at regering og Folketinget skal kræve, at man ved vedtagelsen af Lissabon-traktaten sikrer vores danske kollektive overenskomster og konfliktretten.
Vi er ikke bange for konkurrence fra udenlandske virksomheder og arbejdstagere, vi ønsker dem endda meget velkommen til Danmark. Det eneste vi kræver, er fair konkurrence ved, at der arbejdes efter samme løn og arbejdsvilkår.

Vedtaget på generalforsamling 27. marts. Mellemoverskrifter indsat af Arbejderen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


03. apr. 2008 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:04

Idekamp