25 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Konfliktretten i EU-klemme

Konfliktretten i EU-klemme

Onsdag, 16. april, 2008, 00:00:00

Kun Enhedslisten støttede Dansk Folkepartis forslag om at regeringen skal sikre Danmark en protokol om at den nordiske aftalemodel ikke kan forringes eller afskaffes af EU¤¤s institutioner

Svend Auken (S):
Forslagsstillerne har fat i en vigtig problemstilling. Virkningen af tre domme - forslaget her nævner kun to - nemlig Vikingdommen, Vaxholmdommen og Rüffertdommen er værd at behandle, værd at arbejde med.
De domme sætter spørgsmålstegn ved en retstilstand, som vi alle troede var gældende, dels med hensyn til konfliktret, altså retten til for arbejdsgivere eller lønmodtagere at iværksætte kollektive kampskridt for at opnå overenskomst eller overenskomstmæssige forbedringer, og dels spørgsmålet om retten til at forsvare eller håndhæve overenskomster i eget land i forhold til udenlandske arbejdere eller udenlandske firmaer, der arbejder på territoriet. (...)
Jeg tror, at hvis vi havde haft kendskab til de her sager, før vi var blevet færdige med traktatforhandlingerne, havde vi kædet det sammen. Nu er det imidlertid, som jeg og fru Anne Grete Holmsgaard tidligere i dag har argumenteret for, ikke muligt at kæde det sammen med processen i forbindelse med Lissabontraktaten - det ville bare være et slag i luften.

Udenrigsminister Per Stig Møller (KF):
Forhandlingerne under regeringskonferencen, der førte til Lissabontraktaten, er jo for længst afsluttet. Den er nu ved at blive ratificeret af samtlige medlemslande, og en række lande har allerede ratificeret den.
Så det ville jo være højst besynderligt pludselig at sige: Hovsa, der er for resten lige noget, vi skal have forandret. Det ville nok ikke være forståeligt for nogen. Vores EU-partnere ville bl.a. derfor helt sikkert ikke se positivt på et ønske om en ny regeringskonference.
(...)Det betyder ikke, at de problemstillinger, som bl.a. den omtalte valgdom rejste, ikke er relevante, for det er de, men der er bred enighed om, at vi skal finde danske løsninger herpå, og det støtter arbejdsmarkedets parter jo op om.

Anne Grete Holmsgaard (SF):
Udenrigsministeren har sagt, og det synes jeg ikke er særlig klogt, at man koncentrerer sig om det at ændre i danske regler. Det synes jeg virkelig ikke er særlig klogt.
Jeg synes, man skal holde hele spektret af muligheder åbent, herunder også f.eks. at ændre i udstationeringsdirektivet, og/eller at få en topmødeerklæring.

Per Clausen (EL):
Mener hr. Svend Auken, at vi står stærkere i forhold til at få løst de her problemer i EU, inden Lissabontraktaten er underskrevet eller efter? Og hvis han mener, hvad han jo antyder i sin kritik af regeringen, at det nok var bedre inden, hvad er så forklaringen på, at hr. Svend Auken er villig til at sætte konfliktretten og det kommunale selvstyre i spil for at sikre, at Lissabontraktaten bliver underskrevet til tiden?

Svend Auken (S):
Jeg har med opmærksomhed lyttet til fru Anne Grete Holmsgaards forslag om eventuelt at kæde det sammen med en topmødeforhandling. Så vi er parate til hvad som helst. Vi kan bare ikke bruge Lissabontraktaten. Det er det eneste, jeg prøver at sige.

Michael Aastrup Jensen (V):
I øjeblikket sidder et udvalg med embedsmænd fra flere ministerier, EU-eksperter, arbejdsgiverorganisationer og fagbevægelsen repræsenteret og analyserer på Lavaldommens konsekvenser for det danske arbejdsmarked.
Så det er ikke, fordi der ikke gøres noget for at sikre den danske konfliktret. Det foregår bare på nationalt plan, hvor vi mener det hører hjemme i første omgang. Dette er ikke kun Venstres og regeringens holdning, men den støttes også af arbejdsmarkedets parter.

Morten Messerschmidt (DF):
Det er tindrende ligegyldigt, hvad den arbejdsgruppe, som hr. Michael Aastrup Jensens regering har nedsat, kommer frem til, af den simple årsag, at den arbejdsgruppe ikke kan binde EF-domstolen.(...)
(...)EF-Domstolen har kun respekt for og skal, på den måde som EU er bygget op, kun have respekt for traktaterne og erklæringer, som har samme juridiske værdi som traktaterne; og det er altså kun protokoller. Så derfor er det svaret, hvis man på nogen måde mener det alvorligt, når man siger, at man skal bevare den danske aftalemodel.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


16. apr. 2008 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:04

Idekamp