01 Jul 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Terapeuter strejker

Terapeuter strejker

Torsdag, 24. april, 2008, 00:00:00

Når vi nu har behov for at støtte en konflikt, skyldes det, at vi som ergo- og fysioterapeuter har et lønefterslæb på 24 procent i forhold til privatansatte på samme uddannelsesniveau

fra Ergoterapeuter i Region Øst og Fysioterapeuter i Region Hovedstaden
Ergoterapeuter og fysioterapeuter i Danmark strejker - for første gang siden 1973. Man kan sige, at ergo- og fysioterapeuter er på vej mod guldbryllup som trofaste og loyale medarbejdere i det offentlige danske samfund.
Når vi nu har behov for at støtte en konflikt, skyldes det, at vi som ergo- og fysioterapeuter har et lønefterslæb på 24 procent i forhold til privatansatte på samme uddannelsesniveau. Det er den største lønforskel, der er, mellem offentligt ansatte og privat ansatte på samme uddannelsesniveau.
Det samlede danske sundhedsvæsen effektiviseres betydeligt i disse år, og der er stram økonomistyring.
Der er krav om, at økonomisk bevågenhed, dokumentation samt kvalificeret og effektiv faglighed er i højsæde, når ergo- og fysioterapeuter skal bistå og støtte borgere i deres respektive situationer, hvad enten det drejer sig om visitationsopgaver, behandlingsforløb, genop-træning eller hjælpemidler.
Heldigvis har borgere i Danmark fået krav på at få en genoptræningsplan i forbindelse med hospitalsindlæggelse. Det øger presset på et kvalificeret ergo- og fysioterapeutfagligt personale. Aktuelt mangler der 1000 ergoterapeuter og et betydeligt antal fysioterapeuter til at løfte rehabiliterings- og genoptræningsopgaverne i det danske samfund.
Det er positivt for alle i Danmark og det danske samfund, at der er øget bevågenhed på, at man som menneske ikke blot bliver fuldt restitueret efter et plejeforløb, men at helbredsproblemer også bedres betydeligt med et aktivt og hurtigt træningsforløb undervejs og efterfølgende.
Det er med undren vi konstaterer, at ergo- og fysioterapeuter skal imødegås med et på forhånd givet forhandlingsloft. Som en del af Sundhedskartellet, der forhandler løn med KL og regionerne, har finansministeren berammet et forhandlingsloft på samlet 12,8 procent.
Dette loft er baseret på tidligere forhandlinger med andre fagorganisationer, hvad enten disse enkelte faggrupper har et lønefterslæb eller ej.
Således kan man vel sende en 'hvid pil' efter den danske forhandlingsmodel, regeringen så ofte fremhæver som værende i positiv særklasse. Finansministeren har talt: Alle skal maximalt have 12,8 procent - det får alle så.
Problemerne i det danske sundhedsvæsen bliver ikke løst - de bliver forstærket. Kan der ikke skaffes ergo- og fysioterapeuter, fordi lønforholdene ikke er attraktive, er det til skade for den enkelte borger i Danmark og det danske samfund som helhed.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


24. apr. 2008 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:04

Idekamp