Ligesom den tredje verden ikke skal lægge dyrkningsjord til biobrændstoffer, er det uansvarligt, at den lægger dyrkningsjord til fodring af Vestens husdyr
af Per Clausen MF, Enhedslisten
Det er tidens store paradoks, at regeringers forsøg på at gøre noget ved klimakrisen ved at hælde mad i bilerne, nu lægger beslag på dyrkningsjord i den tredje verden, der før forsynede lokale mennesker med mad.
Enhedslistens klimakrise-køreplan lyder på vedvarende energi, økologi og mindre kødproduktion.
Brugen af ren og vedvarende energi er allerede konkret og afprøvet. Elbilerne ville suse derudaf, hvis staten planlagde efter det og satsede lidt af olieeventyret i ladestationer, en afgiftsreform og indkøb af elbiler i den offentlige sektor.
Hverken første eller anden generation biobrændstoffer er rene og vedvarende, blandt andet fordi forbrændingen udleder forurenende stoffer.
Afgørende er det også, at biobrændstoffer laves til benzin og dieselbiler med forbrændingsmotor, men forbrændingsmotoren er forældet, den udnytter højst 30 procent af energien i brændstoffet.
Elmotoren er der fremtid i. Med de nye litium-batterier kan bilerne udnytte over 90 procent af energien, som kan stamme fra blandt andet vindmøller og solceller.
U-landsbistanden skal gå til at sikre lokal, økologisk fødevareproduktion.
Sult forebygges kun indirekte ved, at der produceres mere mad, for de sultne vil ofte ikke have adgang til maden.
Det afgørende for mange sultne er, om de kan komme til at råde over den dyrkningsjord, der skal til, for at de med deres sparsomme ressourcer kan brødføde sig selv og familien.
Derfor skal dansk ulandsbistand have fokus på jordprogrammer, der skaffer jord til selvforsyning. Økologiske dyrkningsmetoder hjælper på, at der er vand, gødning og såsæd til stede, uden at den fattige skal stifte gæld og derved risikere familiens uafhængighed.
Lige såvel som at den tredje verden ikke skal lægge dyrkningsjord til biobrændstoffer, er det uansvarligt, at den lægger dyrkningsjord til fodring af Vestens husdyr.
Hvert fjerde kilo foder, der anvendes i Danmark, er importeret. Det må være et absolut minimumskrav, at vi er selvforsynende med foder.
Samtidig skal det tages alvorligt, når FAO dokumenterer, at jordens husdyrproduktion udleder lige så mange klimagasser som transportsektoren. Det vil endda være sundt, hvis det kommer så vidt, at vi i Vesten ser lidt mindre dybt i smørskålen og vænner os til at bruge flere grøntsager.
Når det er sagt, så skal den akutte fødevarebistand også gøres større, og på hjemmefronten skal sunde basisfødevarer gøres billigere ved at nedsætte momsen på dem.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278