25 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Om historieskrivningens udfordringer

Om historieskrivningens udfordringer

Torsdag, 22. maj, 2008, 00:00:00

Under en udgravning i Nordjylland ¤¤fandt¤¤ den tyske SS-arkæolog Karl Kersten en jernalderkrukke med flotte hagekors

af Søren Olsen, Ebeltoft
Som regelmæssig læser af Arbejderen siden 1982 (hvor hverdagsavisen var på fire sider og lørdagsavisen på 12-16 sider) har jeg altid hygget mig med /sam`s ugentlige kommentar i Ugen der gik.
Det gjorde jeg også den 17. maj, selvom jeg fik den store ære at blive ristet over ilden. Det er jo ligesom at komme i Blæksprutten.
Men af hensyn til læsere af mine guidebøger må jeg alligevel komme med en kommentar, idet /sam blot har læst en omtale i Jyllands-Posten af min seneste guidebog Udflugt til fortiden, og ikke selv har læst, hvad jeg skriver.
I Udflugt til fortiden viser jeg flere eksempler på, at når arkæologer, historikere og andre forskere af enhver art lader deres fortolkninger af fortiden påvirke af deres private holdninger og livsforståelse (politisk, religiøs og så videre), ender det ofte i rene spekulationer, pseudovidenskab, manipulationer og undertiden direkte forfalskninger.

Historiske sandheder
Da man udgravede Trelleborg i 1930`erne, mens militær og stærke mænd var på mode, fortolkede man denne og de andre ringborge som Sven Tveskægs værk. Det var militærbaser for hans Englandstogter, hed det.
Sådan var den historiske 'sandhed' om dette frem til 1979, hvor en videnskabelig årringsdatering koldt og kynisk viste, at der ikke var blevet tømret på Trelleborg senere end år 981. Og derfor kunne trelleborgerne ikke have noget med Sven og hans gæve vikinger at gøre.
Surt show for den historie, som man siger.
Under Anden Verdenskrig hjemsøgte SS-organisationen Ahnenerbe også Danmark på deres jagt efter Urgermanien. Under en udgravning i Nordjylland 'fandt' den tyske SS-arkæolog Karl Kersten en jernalderkrukke med flotte hagekors!
På dagbladet Fædrelandet klappede man i sine små hænder. Siden har ingen fundet noget tilsvarende!
Og tro det eller lade være: Denne tyske arkæolog - der var med i Sonderkommando Jankuhn i 1942 - fik Dannebrogsordenen i 1957! Museet i Hjørring overvejer i øvrigt at udstille hagekorskrukken, efter at jeg har fået den hevet ud af magasinet.

Da glob blev uenig med glob
Det vil nok også interessere denne avis` læsere, at jeg også omtaler Leninstatuen på Arbejdermuseet, og at den debat, det medførte, har paralleller til en tilsvarende debat - blot nogle årtier tidligere - om en statue af kejser Wilhelm den Første på Haderslev Museum.
Og Barkær-fundet? Glob mente i flere årtier, at det var rækkehuse fra stenalderen, men i 1975 droppede han selv den tanke og kom med en helt anden teori.
I dag mener man noget helt tredje.
Så det er ikke forfatteren Søren Olsen, der 'langer ud efter Globs teorier'. Det gør han selv, og jeg er blot budbringeren. Men det kan /sam naturligvis ikke vide, for han har ikke læst min bog.
Så jeg ser frem til en mere seriøs og fair omtale af 'Udflugt til fortiden' i Arbejderen.


Svar fra /sam
Tak for dine kommentarer.
Der er mange måder at fortælle forhistorien på. Min pointe var ganske enkelt, at med regeringens kulturkamp kommer flere og flere felter under beskydning, herunder også den materialistisk baserede forskning.
I stedet indsættes et idealistisk historiesyn, hvor individet får større betydning i sig selv, på bekostning af fællesskabets og samfundets betydning.
-sam

PS: Arbejderen vil senere bringe en anmeldelse af Søren Olsens bog.
Redaktionen

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


22. maj. 2008 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:04

Idekamp