Bestyrelsen finder det helt uacceptabelt, at EF-Domstolen blander sig i forhandlings- og konfliktretten
fra 3F Industri og Service
Bestyrelsen for 3F Industri og Service har på sit møde den 20. maj diskuteret EF-domstolens afgørelse i den såkaldte Vaxholm-sag.
Bestyrelsen finder det helt uacceptabelt, at EF-Domstolen blander sig i forhandlings- og konfliktretten. Det skal være et rent nationalt anliggende, hvad skiftende danske regeringer da også indtil nu har forsikret os om, at det var.
Hvad Vaxholm-dommen angår sætter Domstolen kapitalens friheder på det indre marked over de faglige rettigheder. Dommen siger, at vi over for virksomheder fra de andre EU-lande, der opererer her i landet, ikke må kræve den fulde overenskomst, men kun mindsteløn og andre minimumsgarantier som beskrevet i EU-direktivet om udstationering af arbejdstagere.
Formanden for det europæiske LO (EFS) John Monks, har kaldt dette for en 'licens til social dumping', hvad vi er helt enige i. Konsekvensen vil være, at der er et A og et B hold på det danske arbejdsmarked. Et A-hold der arbejder efter den fulde overenskomst, og et B-hold der arbejder langt billigere.
Et udvalg under Beskæftigelsesministeriet er på vej med et udspil, der vil gøre EF-Domstolens opfattelse til lov her i landet. Der er tale om en klar begrænsning af forhandlings- og konfliktretten, som vi indtrængende opfordrer vores forbund 3F og LO til at afvise.
Det er ikke den danske model, der skal 'tilpasses' EF-Domstolens afgørelser. Der skal tværtimod skaffes en garanti fra EU for, at Domstolen ikke fremover kan underkende de faglige rettigheder.
Det bør ske i form af en juridisk bindende protokol, der tilføjes EU`s traktatgrundlag.
Vi opfordrer derfor kraftigt Socialdemokraterne til at arbejde for en sikring af konfliktretten, og til at henvende sig til deres partifæller i EU med det formål at sikre bred opbakning bag kravet.
Vi skal i den forbindelse gøre opmærksom på, at det europæiske LO (EFS) allerede har fremlagt et forslag til en juridisk bindende protokol, der kan sikre dette, og som ifølge EFS skal tilføjes Lissabon-traktaten. Vi finder det er en udmærket løsning, som bør kunne samle bred enighed i den europæiske arbejder- og fagbevægelse.
For at undgå enhver misforståelse vil vi gerne understrege, at vi hermed ikke har taget stilling til Lissabon-traktaten. Vi har kun et ærinde: En sikring af den frie forhandlings- og konfliktret. Og hvad kan vel være vigtigere?
Vedtaget på bestyrelsesmøde 20. maj.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278