23 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Andelsvirksomheder og demokrati

Andelsvirksomheder og demokrati

Lørdag, 21. juni, 2008, 00:00:00

Demokratiet skal ikke stoppe ved indgangen til butiksdøren

af Jean Thierry, medlem af FDB og Coop Danmark
Det forbrugerejede FDB/-Coop er en af de demokratiske platforme, vi kan bruge til at få indflydelse på vores dagligdag og verden omkring os.
Det er godt for mennesker i fællesskab at eje de butikker, de handler i, i dette tilfælde Brugsen, Kvickly, Irma og Fakta. Det er også godt for en forretning at være ejet og styret af kunder og medarbejdere. Demokratiet skal ikke stoppe ved indgangen til butiksdøren.
Demokratiet har ellers været gemt godt af vejen, og Coop Norden AB var et forsøg på at fjerne butikkerne helt fra medlemmernes indflydelse.

Coop Norden
Det var heller ikke sjovt at arbejde i Kvickly, efter at Coop Norden blev skabt. Den lokale butiksbestyrelse blev butiksråd og mistede indflydelse. Det økologiske bageri blev nedlagt og afløst af fabriksfremstillede kager og bake-off.
Tre måneder i træk blev kontoen til lønninger skåret ned, servicekonceptet blev afskaffet, og vi mistede kraften til at konkurrere med to nyåbnede Føtex`er.
Coop Norden er nu heldigvis opløst, og dermed er Coop Danmark igen 100 procent ejet af forbrugerne og medarbejderne gennem FDB. Den afgående formand, Ebbe Lundgaard, foreslog at få kapitalfonde ind som medejere, men det blev heldigvis også forhindret. Det var faktisk en sejr over neoliberalismen.
Det skal vi da udnytte til at få åbnet demokratiet op, få mere lokal medbestemmelse, gerne med store skilte på butikkerne med 'ejet af 1,6 millioner forbrugere - du kan også være med', og en dividende som deling af 10-20 procent af overskuddet til medlemmerne.
De økologiske bagerier skal også tilbage, og projekter med sund og frisk ta'-med-mad (What's cooking) skal også så småt i gang igen. Genindførelse af danske økologiske æbler bør også være en mærkesag.

Ansvarlig handel
Tilsvarende er det også oplagt at sikre arbejdernes rettigheder hos underleverandører i ulandene på den eneste virkelig effektive måde. Det er at fortælle hver enkelt arbejder om deres rettigheder og hjælpe dem med at danne uafhængige fagforeninger, så de selv kan holde arbejdsgiverne i ørerne.
De idéelle leverandører til en andelsvirksomhed er naturligvis andre andelsvirksomheder, hvor medarbejderne og lokalsamfundet også er medejere.
Selvom de færreste sikkert tænker på det, så kan de fællesejede virksomheder bruges som demokratisk platform. FDB/Coop er den allerstørste.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


21. jun. 2008 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:04

Idekamp