Mit forslag er at nedsætte momsen på basale sunde fødevarer
af Per Clausen MF, Enhedslisten
Hvordan skal fattige i Danmark få råd til at leve sundt, når fødevarepriserne stiger så voldsomt?
Det spørgsmål rejste jeg i en forespørgselsdebat i Folketinget, fordi prisen på fødevarer er steget otte procent det seneste år. Overførselsindkomsterne steg kun tre procent.
I dagens Danmark bruger den femtedel af husstandene, der tjener mest, tre gange så mange penge på at købe frugt og grøntsager, som den fattigste femtedel gør.
I Danmark afspejler fattigdom sig i sundheden. Allerede inden børnene er blevet fem år gamle, oplever de fattigste i Danmark dobbelt så meget langvarig sygdom, som børn af de rigeste gør.
Og det går ikke bare over, når børnene vokser til. Blandt de fattigste i Danmark oplever 14 procent af de 11-15-årige mindst ét symptom på fysisk sygdom hver dag, mens det er fem procent af de rige folks børn, der gør det.
Et af de væsentligste 'nøglehuller' til sundhed går gennem munden. Spiser man masser af frugt og grøntsager, forebygger man de fleste sygdomme.
Når de kroner, man som fattig familie har til rådighed til indkøb, falder, så er der ingen som helst tvivl om, at der er mindre frugt og færre grøntsager, der finder vej til indkøbskurven.
Mit forslag er at nedsætte momsen på basale sunde fødevarer og indføre gratis sund og økologisk mad i folkeskolen og i daginstitutioner.
Samtidig er det vigtigt at afskaffe satspuljens udhuling af reguleringen af overførselsindkomsterne, så disse fremover stiger i takt med lønudviklingen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278