Regeringen har tvunget regionerne til at fortsætte med at poste penge i privathospitalerne, mens det offentlige sygehusvæsen i alle fem regioner skal ud i nye sparerunder i 2009
af Kirsten Normann Andersen, formand for FOA Århus
Hvis man tror, at regeringen har sikret regionernes økonomi i 2009, så får man snart en slem overraskelse.
Før regeringen og regionerne forhandlede i foråret havde Region Midtjylland et budgetunderskud på to milliarder kroner, men aftalen mellem parterne dækker kun det halve. Det betyder, at regionen endnu engang skal finde massive besparelser, som denne gang svarer til, hvad det koster at drive et mellemstort sygehus.
Det er hverken ineffektivitet eller inkompetence, der er årsagen til underskuddet i Region Midtjylland. Både arbejdstempoet og aktivitetsvæksten i Region Midtjylland er enorm, men regeringen afsætter ganske enkelt ikke penge nok og svigter dermed løfterne til borgerne.
Når regionsrådet skal behandle de endelige budgetforslag efter sommerferien, så vil de helt store overskrifter være serviceforringelser for borgerne og øget pres på personalet. Og regionen kan næppe gennemføre de store besparelser uden at fyre ansatte.
Den nye aftale mellem regering og regioner lukker for patienternes frie sygehusvalg og dermed også for den ukontrollerede pengestrøm fra de offentlige sygehuse til privathospitalerne.
Til gengæld skal regionerne lave faste kontrakter med de private hospitaler, som aftalen sikrer den samme indtjening som før. Regeringen har således tvunget regionerne til at fortsætte med at poste penge i privathospitalerne.
De private hospitaler kan nu vokse og vokse, mens det offentlige sygehusvæsen i alle fem regioner skal ud i nye sparerunder i 2009.
Det giver borgere og hospitalsansatte to punkter på dagsordenen: at modsætte sig de urimelige nedskæringer i det offentlige sygehusvæsen og samtidig bekæmpe den privatisering, der er i gang.
Ellers vil privatiseringen til sidst dele befolkningen i to grupper, som det er sket i alle andre lande, der har en stor privat sygehussektor. En gruppe har råd til de private hospitaler og får en god behandling, og en anden har ikke og må nøjes med de offentlige sygehuse, der bliver ringere og ringere .
Privatiseringen betyder også at hele sundhedsvæsnet bliver meget dyrere, fordi der skal tjenes penge på hospitalsbehandling, medicin og uddannelse samt de forsikringer, som flere vil tegne, fordi de vil sikre sig.
Som det hedder på moderne dansk, så står almindelige lønmodtagere og de regionsansatte overfor noget af en udfordring de næste år, hvis de vil sikre sig lige adgang til sundhedsvæsnet og rimelige arbejdsvilkår.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278