iKarl Staf var den sidste overlevende svenske veteran fra Borgerkrigen i Spanien
af Allan Christiansen, De danske Spaniensfrivilliges Forening
En lang og begivenhedsrig rejse er endt. Den 23. september døde journalisten og forfatteren Karl Staf i sit hjem i Helsingborg, 93 år gammel. Han var den sidste overlevende svenske veteran fra Borgerkrigen i Spanien.
Karl blev født den 18. marts 1915 i Stockholm. I begyndelsen af 1920`erne flyttede familien til København, hvor den slog sig ned i Jægersborggade på Nørrebro. Barndomsårene mindedes han med stor glæde. Da han var 12 år flyttede familien til Helsingborg, hvorfra han som 17-årig stod til søs under datidens yderst hårde arbejdsvilkår.
Han kom til USA under Roosevelts New Deal-politik, da nordiske sømænd med det nyoprettede amerikanske sømandsforbund som forbillede tilkæmpede sig ordentlige løn- og arbejdsvilkår. Det var en hård og lærerig skole han gennemgik som medlem af den Skandinaviske Sømandsklub, på hvis fane international solidaritet stod skrevet med rødt.
Blandt andet denne skoling gjorde, at han i 1937 afmønstrede i Rotterdam og som mange andre radikale sømænd rejste til Paris for at slutte sig til de Internationale Brigader i kampen mod fascismen i Spanien. Her blev han uddannet som telegrafist.
Efter hjemkomsten fra Spanien stod Karl Staf igen til søs, men i 1939 gik han i land og engagerede sig som medlem af det svenske kommunistiske parti i det revolutionære arbejde. Det førte ham ind i Wollweber-organisationen, og telegrafistuddannelsen kom ham til gode, da den danske modstandsbevægelse fik brug for ham i København. I eftersommeren 1942 padlede han en nat over Øresund med en radiosender.
Karls virke blev afbrudt af en stikker. Han blev arresteret af Gestapo og dømt til døden. Efter slaget ved Stalingrad blev straffen ændret til tugthus på livstid i Tyskland. Han blev befriet af den amerikanske hær i april 1945.
Allerede som sømand havde Karl Staf skrevet artikler til forskellige blade og aviser, og efter krigen fortsatte han sit journalistiske arbejde. Det førte ham rundt i verden, en tid var han korrespondent i Moskva, siden i Kina og derefter i Cuba. Herfra skrev han artikler til blandt andet Ny Dag, Norrskensflamman og Land og Folk. Derudover har han skrevet og oversat en række bøger.
I 1996 - 60 år efter borgerkrigens udbrud - blev Karl Staf og 350 andre medlemmer af de Internationale Brigader hædret med et spansk æresborgerskab. For de grånende veteraner var det en historisk mærkedag, og endnu en gang erindrer man sig den svenske jurist Georg Brantings ord om de spaniensfrivillige:
'Og vi ved, at når en gang kapitalismens uhyggelige slutepoke er overstået, og den kæmpende arbejderbevægelses historie kan skrives med tilbageskuende overblik, da skal et antal strålende, altid stående kapitler handle om de frivillige - idealisterne, de revolutionære, de tusindvis af fordomsfri arbejdere, som strømmede til Spanien ad eventyrlige veje fra alle lande for at kæmpe og dø for menneskehedens sag.'
Æret være Karl Stafs minde.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278