22 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Human Rights Watch - en åben kilde?

Human Rights Watch - en åben kilde?

Torsdag, 23. oktober, 2008, 00:00:00

Der er al mulig grund til at sætte spørgsmålstegn ved ¤¤uafhængigheden¤¤ hos den USA-baserede organisation Human Rights Watch

af Irene Clausen og Sascha Iversen, talspersoner for Foreningen Oprør
I Fighters+Lovers sagen spillede menneskeretsgrupper som Amnesty International og Human Rights Watch en vigtig rolle.
Rapporter fra de nævnte organisationer blev af anklageren brugt som beviser på PFLP`s og FARC`s 'terrorisme', og Amnesty International og Human Rights Watch med flere bliver i selve domsudskriften beskrevet som 'åbne kilder, der hidrører fra anerkendte og uafhængige, internationale organisationer, der løbende beskæftiger sig med undersøgelser af forhold vedrørende menneskerettighederne' (side 54 i Udskrift af Østre Landsrets dombog af 18. september 2008).
Der er dog al mulig grund til at sætte spørgsmålstegn ved 'uafhængigheden' hos den USA-baserede organisation Human Rights Watch.
Den hævder at være en ikke-regerings-organisation (NGO), men i virkeligheden finansieres den af halvprivate midler fra donorer tæt på regeringen i Washington og af en politisk propagandaorganisation, The National Endowment for Democracy.

Palæstina
Human Rights Watch (HRW) gjorde sig uheldigt bemærket, da organisationen i 2002 i forbindelse med Israels massakre på flygtningelejren i Jenin på Vestbredden hårdnakket afviste, at der var tale om 'en massakre', og dermed var med til at forhindre, at blodbadet på palæstinenserne i den efterfølgende FN-rapport blev omtalt som massakre.
Human Rights Watch udsendte for nylig en rapport om situationen i Venezuela 'A Decade Under Chavez: Political Intolerance and Lost Opportunities for Advancing Human Rights in Venezuela' (9/21/2008.hrw.org).
Udgivelsen af rapporten, der er redigeret af Jose Miguel Vivanco og underdirektør Daniel Walkinson, førte til, at de to herrer blev udvist fra Venezuela for gentagne tilfælde af politisk indblanding i landets interne anliggender.

Venezuela
I rapporten hævder HRW, at Chavez på alle rapportens fem områder - politisk diskrimination, domstolene, medierne, den organiserede arbejderbevægelse og det civile samfund - underminerer demokratiet og menneskerettighederne i Venezuela.
Der er ikke plads til at gennemgå Venezuela-rapporten i detaljer, kun til at give et enkelt eksempel. HRW hævder, at borgerne i Venezuela nægtes adgang til sociale programmer.
Alle internationale organisationer, der er involveret i udvikling af sociale programmer i Venezuela, herunder UNESCO, WHO og FN-organisationen FAO, har rost omfanget og kvaliteten af de sociale programmer, som dækker 60 procent af befolkningen og næsten 100 procent af de fattige.
HRW-rapporten om Venezuela fremtræder ikke som en neutral rapport, men snarere som et propagandaskrift, der skal tjene den venezuelanske højrefløjs og USA`s interesser og svække Chavez og destabilisere landet op til valget i november 2008.
På samme måde som de HRW-rapporter, der blev fremlagt i Fighters+Lovers-sagen, ikke virker neutrale, men farvede af HRW`s tilhørsforhold til USA`s interessesfære.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


23. okt. 2008 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:04

Idekamp