Med en drastisk forringelse af dagpengene vil vejen være banet for et videre opgør med det solidariske samfund
af økonom, cand. scient. adm Henrik Herløv Lund
Om en handel er god for begge parter afhænger ikke mindst af, om parterne hver især får noget vigtigt ud af handlen, og de får nogenlunde det samme ud af den.
Regeringen går på dagpengeområdet navnlig efter en halvering af dagpengeperioden, samt en halvering af dagpengeydelsen for unge 25-29-årige. Der er ingen tvivl om, at regeringen hermed vil have gjort en overordentligt god handel.
Dagpengene er omdrejningsaksen i systemet af offentlige overførselsindkomster. Med en drastisk forringelse heraf vil vejen være banet for et videre opgør med det solidariske samfund. Til gengæld koster lavere a-kasse kontingenter selvfølgelig flere penge, men det vil være pebernødder mod gevinsten.
Men hvad vil fagbevægelsen få ud af en sådan handel? Den lokkemad, som regeringen holder frem for fagbevægelsen, er, at et lavere a-kassekontingent kan stoppe medlemstilbagegangen i fagbevægelsen.
Siden 2000 er antallet af medlemmer i a-kasserne under LO faldet med omkring 200.000. Knap halvdelen af disse er gået til såkaldte 'gule a-kasser', mens en del slet og ret er udtrådt af arbejdsløshedsforsikring.
Lokkemaden duer ikke
Det må anerkendes, at fagbevægelsen må søge at vende denne udvikling. Men vil lavere a-kasse kontingenter bidrage hertil?
Næppe - af to grunde: Tilbagegangen i medlemstallet i a-kasser under LO handler for det første om unge, som med rette føler sig eftertragtede og sikre på beskæftigelse på nutidens og fremtidens arbejdsmarked. Derfor sparer de kontingentet. De vil næppe forholde sig anderledes på grund af en begrænset kontingentnedsættelse.
Den anden gruppe, som har forladt a-kasserne under LO, er mere modne personer. De er gået til a-kasser 'udenfor hovedorganisationerne', fordi de ofte tilbyder betydeligt lavere kontingenter end a-kasserne under fagbevægelsen. Disse sidste - kunne man sige - vurderes af denne ældre gruppe som værende ikke prismæssigt konkurrencedygtige.
Det ændrer en nedsættelse af a-kassekontingenterne ikke på. En sådan vil ganske sikkert blive gældende for alle a-kasser, også 'de gule', hvorfor priskonkurrenceforskellen stadig vil bestå.
Dårlig handel
Hvad taber fagbevægelsen til gengæld? Arbejdsløsheden vil frem til og med næste år stige med 60.000 og forblive på et niveau over 100.000 i de næste tre-fire år. En del af de nyledige vil altså have udsigt til at forblive længerevarende ledige og ryge ud over en to-årig dagpengeperiodes grænse. Hvilket betyder ned på kontanthjælp eller helt ud til selvforsørgelse.
I 2007 var mellem 30 og 40 procent ledige i mere end to år, det vil sige omkring 15.000. Fordobles ledigheden, vil antallet af forløb udover to år tilsvarende fordobles. Det vil sige, at omkring 30.000 personer kan ryge ud af dagpengesystemet frem til 2011-2012.
Det synes med andre ord, som om fagbevægelsen ved denne type handel taber en del mere end gevinsten tegner til.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278