I region Sjælland står man over for at skulle nedlægge over halvdelen af uddannelsesstederne
fra Danmarks kommunistiske Parti Region Sjælland
Kære lokalt valgte folketingsmedlem!
Du er uden tvivl bekendt med den kritiske situation, som uddannelserne til lærer, pædagog og sygeplejerske er kommet i her i Region Sjælland.
Disse uddannelser er på det seneste blevet samlet under én hat med det angelsaksiske navn University College Sjælland (UCSJ). Man kan på UCSJ`s blog læse, at søgningen til lærer- og pædagoguddannelserne er faldet med hele 40 procent i løbet af de seneste fire til fem år. Heldigvis har faldet i søgningen til sygeplejerskeuddannelsen været noget mindre.
UCSJ skal arbejde på markedsvilkår, hvor indtægterne i henhold til taxameter-princippet bestemmes af antallet af optagne studerende. Institutionen og dens mange skoler og seminarier befinder sig derfor i en kriseagtig situation.
Mandag den 10. november holdes der et skelsættende møde i UCSJ`s bestyrelse, som skal tage stilling til forslag om drastiske reduktioner i antallet af uddannelsessteder. I dag har de til huse i ni forskellige byer i vores region. Fremover skal de samles på tre eller fire steder.
Folketingsmedlem Villum Christensen, Liberal Alliance, har den 30. oktober i en artikel i Ringstedavisen Dagbladet illustreret problemets alvor med følgende bemærkninger:
'I region Sjælland står man over for at skulle nedlægge over halvdelen af uddannelsesstederne. Større blodbad er vel næppe set i dansk uddannelseshistorie. Og det er vel at mærke uddannelser, der skal sikre arbejdskraft til vores trængte velfærdinstitutioner, hvor man skriger efter hænder.
Vi er vidne til en udvikling, der er værre end de fald, vi har set på aktiemarkedet på det seneste. Her har politikerne set faresignalerne og handlet, men på uddannelsesområdet, som det tager meget længere tid at rette op, der sover man endnu.'
UCSJ`s bestyrelse ønsker få store uddannelsescentre for at opnå rationaliseringsgevinster og i et lønligt håb om, at nye og større studiemiljøer kan vende udviklingen og tiltrække flere studerende. Måske håber man også, at campusnavnet fra det amerikanske universitetsmiljø kan lokke flere kunder ind i uddannelsesbutikken.
Der kan fremføres gode argumenter både for samling af uddannelserne i større enheder og for at fastholde en geografisk bred fordeling af uddannelsesinstitutionerne i vores region, men det er ganske urimeligt, at regering og Folketing tvinger UCSJ`s bestyrelse til at beslutte sig på grundlag af en økonomisk tvangssituation.
Som lokalt valgte folketingsmedlemmer er I bekendt med det indbyrdes slagsmål, som de berørte kommuner har kastet sig ud i for at blive udvalgt som campusområde og undgå rollen som Sorteper, der må sige farvel til en stor lokal uddannelsesinstitution.
Pinligt for et moderne samfund som Danmark, at borgmestrene i Holbæk, Roskilde, Næstved, Nykøbing F, Slagelse, Sorø, Vordingborg og Fakse tvinges til at byde sig til på hinandens bekostning.
Danmark plages af mangel på lærere, sygeplejersker og pædagoger, men alligevel er bestyrelsen for University College Sjælland tvunget til diverse kreative kunstgreb på grund af stor tilbagegang i søgningen til de uddannelser, som samfundet har et skrigende behov for.
Det er gået helt galt, fordi regeringen har gennemtrumfet, at uddannelsessektoren skal styres på markedskræfternes betingelser.
Folketinget må på banen med initiativer, der sikrer politisk styring ud fra de behov, som samfundet har for uddannelse og faglig kunnen. Her og nu må der tilføres midler, så bestyrelsen i UCSJ ikke skal beslutte sig i en økonomisk tvangssituation.
Der er ikke brug for færre uddannelsespladser på seminarierne, men for betydeligt flere. Den økonomiske krise er i færd med at vende op og ned på samfundets strukturer. Mange vil desværre miste deres job inden for den bobleøkonomiske finanssektor. Arbejdsløse børsmæglere og ejendomshandlere er givetvis kvikke hoveder. Samfundet må give dem mulighed for en ny uddannelse som for eksempel lærer eller socialrådgiver. En sådan opgave kan seminarierne i vores region løse.
Staten har allerede interveneret for at redde banker og kreditvæsen. Nu må I lokale MF`ere på banen med initiativer, der kan sikre et stabilt grundlag for uddannelsen af lærere, pædagoger, sygeplejersker og socialrådgivere i vores region.
Med venlig hilsen
For DKP i Region Sjælland
Jørgen Albrechtsen, maler, Fårevejle, Odsherred
Lennart Fischer, faglærer, Kettinge, Lolland
Jens Fransen, lærer, Slagelse
Willy Holm, pensionist, Snertinge
Michael Kræmmer, IT-konsulent, Sorø
Grethe Kistrup Møller, arbejdsmarkedskonsulent, Sorø
Bjarne Rasmussen, konsulent, Roskilde
Anker Schjerning, efterlønner, Slagelse
Kenneth Sødergren, førtidspensionist, Køge
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278