Det tegner til, at der er et flertal i Folketinget for at nedlægge strækningen Nykøbing Falster-Gedser ved årets udgang
af Ellen Save, medlem af SF, Aakirkeby
Man siger, at der er for at få rejsende med toget. Det er ikke så mærkeligt - med den indskrænkede toggang. DSB overholder lige akkurat sine forpligtelser med en daglig dobbelttur; i en periode for ikke så længe siden dog to.
DSB har ingen interesse i at drive banen. Det har derimod Lollands-banen, som flere gange har givet udtryk for, at man godt vil køre tog mellem Nykøbing Falster og Gedser.
Man vil selvfølgelig ikke køre med store lokomotivtrukne tog, men med enmandsbetjente motortog af banens IC2-type, som man bruger på sin egen bane (Nykøbing Falster-Nakskov).
Man vil selvfølgelig indføre en brugbar køreplan, blandt andet med forbindelse til/fra færgerne fra Tyskland.
Hvad så med den dyre istandsættelse af banen? Det undrer os, at prisen for det skulle være 112 millioner kroner. Entreprisesummen på Kystbanens store spormodernisering mellem Hellerup og Helsingør sidste år var på 108,5 millioner kroner.
Her var der tale om to gange 38 kilometer (dobbeltspor). Gedserbanen er 23 kilometer.
På Kystbanen kører der flere hundrede tog om dagen med en trækningshastighed på 120 kilometer i timer det meste af vejen.
På Gedserbanen vil der sandsynligvis blive tale om et sted mellem 10 og 20 af Lollandsbanens tog plus enkelte veterantog. Hastigheden på Gedserbanen er for tiden 75 kilometer i timen. Så stort et beløb skal vel også i udbud, og det kan måske blive meget billigere.
Gedserbanen var i en periode i 2005-2006 midlertidigt lukket - officielt på grund af sporets dårlige stand, men man ville lukke banen 'ad bagvejen'. Det fik Enhedslisten forhindret dengang.
Til sidst blot dette: En nedlæggelse af Gedserbanen vil ramme jernbanemuseet Gedser Remise meget hårdt.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278