21 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Gert Petersen blev 81 år

Gert Petersen blev 81 år

Lørdag, 03. januar, 2009, 00:00:00

Vi vil savne ham, men også glæde os over de mange gode år, som Gert gav til SF og de mennesker, der var en del af hans liv

af Villy Søvndal, formand for SF og Jakob Nørhøj, næstformand for SF
SF har i dag måttet sige farvel til en af sine allerstørste personligheder. SF`s tidligere formand Gert Petersen er gået bort. Han døde tidligt i morges den 1. januar på Herlev Sygehus med sin familie omkring sig. Gert blev 81 år.
Gert Petersen er en af dem, der har sat størst og mest markant præg på SF`s historie og på det SF, vi kender i dag. Gert var en visionær og klarsynet politiker, en knivskarp ideolog og debattør og en god ven, kammerat og kollega.
Gerts hjerte bankede for demokrati og social retfærdighed, lige fra han under besættelsen gik ind i modstandsbevægelsen.
Siden blev Gert en af hovedkræfterne bag stiftelsen af SF og spillede en hovedrolle lige fra starten for 50 år siden. Da Gert blev formand for SF i 1974, påtog han sig en kæmpeopgave med at genrejse et parti, der havde været igennem mange opslidende opgør.
Det lykkedes, og SF fik sit første store gennembrud i 1980`erne med Gert som Den Store Rorgænger: Gert stod i spidsen for, at SF åbnede sig for kvindebevægelsen, miljøbevægelsen og fredsbevægelsen. Og for at SF udviklede et levende og debatlystent medlemsdemokrati. Dermed blev grunden lagt for et stærkt SF, der kunne forene de dagsordener, der var oppe i tiden, og SF fik sit bedste valgresultat i 1987 med Gert som formand.
Når Gert gjorde SF til talerør for de folkelige bevægelser, var det ikke opportunisme og kold beregning fra Gerts side. Tværtimod stod Gert altid klippefast i sin insisteren på, at demokrati, debat og magt til det store flertal både er mål og middel for socialisme. Ingen socialisme uden en aktiv befolkning, der tager del i beslutningerne.
Som politiker var det ikke hverdagens Christiansborg-skærmydsler, der optog Gert. Han havde blikket på de store linjer. Gennem hele sit aktive liv skrev han utallige bøger og artikler om de store ideologiske og ikke mindst udenrigspolitiske spørgsmål. Han kunne formidle mange svære problemstillinger med en klarhed og entusiasme, så alle kunne forstå det.
Især udenrigspolitikken optog Gert meget. Såvel kammerater som politiske modstandere har altid haft stor respekt for hans kolossale viden, der gav ham tilnavnet 'det omvandrende udenrigspolitiske leksikon'. Også rundt omkring i verden blandt SF`s samarbejdspartier støder man ofte på folk, der har gode og levende minder om møder med Gert.
Som formand for SF og i sit virke bagefter var Gert altid en skarp debattør, der sagde sine meninger uden omsvøb. Han stod urokkeligt fast på sine idealer om demokrati og solidaritet. Men selv når bølgerne gik højt, havde han stor respekt for andres synspunkter. Han var aldrig låst i en debat, men åben for at flytte sig, hvis argumenterne var på plads.
Gert blev inspirator for generationer af den danske venstrefløj: Hans kolossale viden og engagement. Hans eminente talegaver. Hans nysgerrighed. Hans konsekvente demokratiske kurs. Men ikke mindst: Hans optagethed af helt almindelige menneskers livsvilkår og hans tro på, at den demokratiske socialisme var det mest rationelle svar på menneskehedens udfordringer, er nogle af de ting, vi vil huske ham for.
Gert sad i Folketinget indtil 1998. Siden var han aktiv i sin partiforening i Albertslund, i vores internationale udvalg, ligesom han så vidt muligt kom forbi til landsmøder og andre store begivenheder. Vi havde glædet os til at se ham til vores 50-års-jubilæumsfest, hvor han ville have været et naturligt midtpunkt. Vi har begge været sammen med Gert i mange sammenhænge og nydt hans selskab, hans nysgerrighed, store viden og diskussionslyst. Vi vil savne ham, men også glæde os over de mange gode år, som Gert gav til SF og de mennesker, der var en del af hans liv.
Ære være hans minde.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


03. jan. 2009 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:04

Idekamp