En af de platforme, der binder dansk og amerikansk erhvervs- og politisk liv tæt sammen, er den halvoffentlige organisation, The American Chamber of Commerce in Denmark (AmCham Denmark
af Torben A. Petersen, Snekkersten
Undrer du dig over, hvorfor den tidligere amerikanske udenrigsminister Colin Powell, nuværende præsident Georg W. Bush og senest Condoleezza Rice har besøgt landet, hvorfor Danmark er i krig i Afghanistan og tidligere i Irak, hvorfor USA har kunnet gøre som de vil i Grønland (Thule Air Base), og hvorfor de danske medier er spækket med amerikanske spillefilm, tv-serier, reportager fra USA og tonsvis af andet USA-stof? Så er dette ikke uden erhvervsøkonomiske årsager.
En af de platforme, der binder dansk og amerikansk erhvervs- og politisk liv tæt sammen, er den halvoffentlige organisation, The American Chamber of Commerce in Denmark (AmCham Denmark).
Organisationen har en forholdsvis stor hjemmeside på internettet, www.amcham.dk og derudover link til en række andre organisationer. Den har også en god kontoradresse i det centrale København på Christians Brygge nummer 26. Men hvad laver denne organisation så?
For det er jo ikke en organisation, der er hørt meget om via DR eller TV2. Dette på trods af, at DR2 Deadline-værten Martin Breum har været en slags mødeleder ved flere af organisationens møder.
Og det er derudover en velanskrevet organisation, må man formode. For den er ledet af en bestyrelse af toperhvervsfolk her fra landet, og i spidsen for det hele står den nuværende amerikanske ambassadør i Danmark: James P. Cain.
Fra bestyrelsen af organisationen kan blandt andet nævnes følgende personer: Torben Juul Andersen, cand.polit., MBA, ph.d., professor i strategisk virksomhedsledelse ved Handelshøjskolen (Copenhagen Business School (CBS)), Bill Allen, HR,@ Senior Vice President, A.P. Møller-Maersk A/S, Lene Skole, Chief Financial Officer og vicepræsident, Coloplast A/S, Jørgen Bardenfleth, administrerende direktør, Microsoft Danmark, Søren Holm, Hess Denmark ApS med flere.
Men en sådan organisation skal jo også bruge sponsorer og støtter med videre. Hvem mon støtter AmCham? Antageligt over 300 virksomheder.
Her en lille håndfuld: A.P. Møller-Maersk A/S, Air France-KLM Group, American Express Business Travel A/S, American-Danish Business Council, Andersen & Martini A/S, Applied Biosystems Europe B.V., Avis Biludlejning A/S, Bavarian Nordic A/S (primært ejet af Asger Aamund), Best Western International Danmark, Biogen Idec Manufacturing ApS, Blockbuster Video, British Airways, Chevron Denmark Inc., Chrysler Danmark ApS, Citi, CNA Insurance Company Limited, Coca-Cola Nordic Services A/S, Colgate-Palmolive A/S, Coloplast A/S, Copenhagen Business School, Copenhagen Capacity, Danisco A/S, Dansk Erhverv-Danish Chamber of Commerce, Danske Bank A/S, Det Tysk-Danske Handelskammer, Diplomat Restaurant-U.S. Embassy, Ford Motor Company A/S og Marriot Hotel Copenhagen.
Det var i øvrigt her, at der den 4. november 2008 blev holdt amerikansk valgaften med deltagelse af blandt andet Anders Fogh Rasmussen 'med venner'. Her koster et enkeltværelse per nat godt 2000 kroner. Uden morgenmad. Der er i øvrigt ingen priser på menukortet. Mon Lars Løkke snuppede et par nætter her?
Kan I gætte, hvor 2008-mødet i Bilderberg-gruppen blev afholdt? Det var på Westfields Marriott Washington Dulles, et hotel beliggende i delstaten Virginia, tæt på Washington D.C. og Dulles lufthavnen. En af hovedejerne og arvingerne er J. W. Marriott, Jr., der tidligere har været officer i US Navy og derudover er formand for The Laura Bush Foundation for America`s Libraries, en såkaldt hjælpeorganisation med Georg W. Bush` hustru som politisk kransekagefigur.
J.W. Marriot Jr. har endvidere støttet og deltaget i begge præsidentvalgkampagner for valg af George W. Bush som præsident - og derudover er en kendt erhvervsskikkelse i USA.
Men udover at en række såkaldt fremtrædende danske erhvervsfolk og et stort antal virksomheder indgår i AmCham, så afholdes der også en række møder med danske politikere og ministre om en række forskellige emner. Blandt andet om hvordan den danske sundhedssektor skal 'udvikles'.
I maj 2008 blev der afholdt et møde i København hvor 'mulighederne' for den danske sundhedssektor, herunder hospitalssektoren blev drøftet. Underforstået, hvordan kan private løsninger komme på banen med hensyn til at få oprettet privathospitaler og -behandling?
En del af de fremmødte mødedeltagere sidder også i den komite, der eksisterer i regi af Amcham, Sundhedskomiteen. Her er nogle af komitemedlemmerne:
Alasdair Shepherd (Biogen Idec), Scott Dille (AmCham Denmark), Julie Edwards (GlaxoSmithKline), Jean-Claude Gottraux (Roche Diagnostics), Jan-Peter Heldt (Stryker), Jytte Kræmmer (Amgen), Dorthe Mikkelsen (Merck Sharp & Dohm), Spyros Filiotis (Eli Lilly), Jan Peutzfeldt (Ferring), Peter Popowicz, Wyeth Gert Rode (GE Healthcare), Alexander Würfel (Abbott Laboratories), Lasse Richter Petersen (Sanofi-aventis), Peter Legarth (Schering-Plough), Robin Turner (Roche), Karin Verland (Pfizer).
Foruden denne komite er der også andre, hvor der afholdes møder og konferencer om danske forhold. Og det er helt klart, at der er tale om, at der skal private løsninger på banen.
Det er en organisation, som har statsminister Anders Fogh Rasmussens bevågenhed. Ifølge AmCham afholdt organisationen reception med statsministeren onsdag den 7. januar 2009. Måske det er Foghs brændende ønske om at få Georgien med i NATO, der skal debatteres på dette møde?
Vil du vide mere om organisationen, bør du gå ind på dens hjemmeside: www.amcham.dk
Og inden den nuværende amerikanske ambassadør forlader landet, kan det jo være, at han giver en burger og en coke. At dømme efter den amerikanske ambassades hjemmeside har der været en række arrangementer i ambassadørens bolig i luksuskvarteret Skovshoved, tæt på Klampenborg og Hellerup (hvor A.P. Møller bor privat). Adressen til den amerikanske ambassadørs residens er: 'Rydhave', Strandvejen nummer 259, postnummer Charlottenlund 2920, Gentofte Kommune. Bus nummer 14 går næsten lige til døren fra Svanemøllen Station.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278