21 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Midt i dette trafikcirkus står Anne Mette, ti år...

Midt i dette trafikcirkus står Anne Mette, ti år...

Onsdag, 21. januar, 2009, 00:00:00

Vi bryster os ofte af, at vi lever i en civiliseret verden. Det gør vi også på mange områder

af Evald Lauridsen, Fredericia
Vi tager os af hinanden ved sygdom og ulykke, vi sørger for uddannelse, vi sørger for en ordentlig alderdom og mange andre goder i Danmark - ja i størstedelen af EU. Vi har nogle sorte pletter, som vi lukker øjnene for, blandt andet trafikken, her ikke mindst vejtrafikken, som koster så mange liv og lemlæstelser mange.
Alle disse dræbte og lemlæstede vil vi ikke godtage inden for andre områder af samfundet, men det gør vi, når det handler om vejtrafikken - hvorfor? Ja det skal vi ikke bruge lange rapporter om, for de er utvivlsomt lavet. Vi skal handle.
I et demokratisk samfund debatterer vi, hvordan vi skal indrette os, leve med hinanden, det gør vi også på vejtrafikområdet, men at tage beslutninger på dette område med hensyn til trafiksikkerhed bliver de rene vatnisse løsninger, tre klip i kørekortet - så mister du det for en tid - hvor mange gange, og hvor mange skal dø, før jeg har bevist, at her noget jeg ikke magter. Intet kørekort, ingen bil, intet motorkøretøj, for det er jeg ikke moden til.
Når vi tænker på de forskellige trafikformer, vi her på jorden er omgivet af, bør vi undres over, at den del af trafikken, der afvikles på gade og veje er stort set noget rod - nærmende sig rent anarki, her er du din egen lykkes smed.
Hvis vi stater med at stige til vejrs og kigge på lufttrafikken, ja så bliver den kontrolleret af flyveledere og andet personel på jorden og af alt muligt teknisk grej. Piloterne og jordpersonel er godt uddannede. Flyene flyver i bestemte korridorer og bliver kontrolleret fra start til landing. Sker der en ulykke på dette område, bliver alt vendt og drejet for at lære af fejlen(e).
Togtrafikken har alle mulige sikkerhedsforanstaltninger, selvom der trænges til en kraftig renovering med hensyn til signaler, skinner, men så er de da så ansvarlige at sætte farten ned og tage andre forholdsregler. Der arbejder ansatte i trafiktårne og herfra styrer togtrafikken, så man trygt som rejsende kan sætte sig ind i toget. Lokoførerne og andet personel er uddannede. Sker der ulykker på tog-området, bliver der også her lavet undersøgelser, så fremtiden på skinner bliver mere sikker.
På vandet er der også alle mulige sikkerhedsforanstaltninger i forbindelse med skibstrafikken, store som små. Uddannede personer (jeg ved godt, at der smutter en brandert igennem ind imellem og rammer en bropille), men helheden er ansvarlighed. Sker der ulykker her, så er der søforhør med videre.
Når vi kommer til trafikken på gader og veje, er det hele blandet, og ingen stort set styrer noget som helst i modsætning til ovenstående trafikformer: Store last- og kølebiler (nu op til 60 ton), familiebilen, varevognen, scooter, motorcykel, cykel, knallerter (på cykelstien), barnevogne, klapvogne, rulleskøjter, kørestole med og uden motor, og hvad vi ellers kan finde på at koble på bliklavinen.
Midt i dette trafik cirkus står Anne Mette på 10 år - med sin røde cykel og skal i skole og får formaningerne: nu skal du jo passe på, se dig for, og kør ordentlig.
Hvad er det for et 'trafiktårn', der sørger for sikkerheden for Anne Mette. Udover skolepatruljerne (børn passer på børn, de voksne er ikke at øjne) har Anne Mette ansvaret for at nå frem til skolen og hjem igen. Hvis Anne Mette ikke kommer hjem i hel tilstand, er det ikke til at få øje på den kommission, der træder sammen, eller politikere der siger, at nok er nok og gør noget ved det. Det man kan få øje på, er de tusinde af sørgende, der har mistet deres kære. Men hvad, det var ikke mine denne gang, vi er jo i feltet, hvor man er sin egen lykkes smed.
En enkel trafiksikkerheds-sammenligning af forskellige transportformer:
I efteråret 2007 havde SAS nogle fly, hvor understellet ikke kunne holde. Hvad var konsekvensen: Samtlige fly af denne type tages ud af drift, indtil fejlen var rettet.
Der er store lastbiler, der er konstrueret på en sådan måde, at chaufføren har svært ved at se svage trafikanter, der kommer på deres højre side.
Som følge af denne dårlige konstruktion er der en del cyklister der har mistet livet. Hvad sker der? tages bilerne ud af drift indtil en løsning er fundet, nej. Der kommer et skilt på siden af lastbilen - jeg har svært ved at se dig - pas lige på, ikk`. Jo, der er styr på det! Hvem har konstrueret disse lastbiler, og hvem har godkendt dem? Hvem tager ansvaret? Har de gemt sig?
Hvad kunne en af konklusionerne være på, at ansvaret for sikkerheden i vejtrafikken er så fraværende? Et bud:
Vejlobbyen er så fandens stærk, at vi mennesker ligger under for den, ingen tør tage kampen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


21. jan. 2009 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:04

Idekamp