Diskussioner mellem teologer og videnskabsmænd fulgte. Det kulminerede med Ernst Haeckels: ¤¤Gud er et hvirveldyr i luftform!¤¤
af Henry Henriksen, Vojens
Darwins 200-årsdag fejres i disse dage, og synspunkter om det gudskabte menneske kontra den Darwin`ske udviklingsteori debatteres igen heftigt.
Luther meddeler i sin katekismus: 'Jeg tror, at gud har skabt mig selv såvel som alle skabninger, at han har givet mig legeme og sjæl, øjne øren og alle sanser'.
Det har man brygget videre på. For eksempel har den lærde vicekansler Lightfort i Cambridge oplyst, at datoen for menneskets skabelse var den 23. oktober i 4004 før Kristi klokken ni om formiddagen! Oxford holdt dog på den 23. marts.
Darwin veg til at begynde med tilbage fra at anvende sin udviklingsteori på menneskets historie. Han ville undgå problemet, 'da det er meget stærkt omgivet af fordomme'.
Han ventede 12 år med at udgive 'Menneskets afstamning'. Oprørende diskussioner mellem teologer og videnskabsmænd fulgte. Det kulminerede med Ernst Haeckels: 'Gud er et hvirveldyr i luftform!'
Udvikling
Jeg har aldrig forstået, at man i diskussionen stopper ved Darwin og helt udelukker det samfundsmæssige. Kunne tingene mon hænge sådan sammen:
Menneskets forfædre klatrede ned fra træerne, begyndte at gå på to ben og at arbejde. Med den oprejste gang blev hænderne fri og udviklede sig takket være arbejdet til fintmærkende instrumenter - modsat abens grove hånd.
Med de frie hænder kunne mennesket gribe ind i naturen. Uhyre meget måtte vides og huskes. Store krav til en hjerne.
Tænkning
Abens kaotiske tænkning - ude af øje, ude af sind - bliver i løbet af årtusinder til menneskets rationelle tankegang (hvad der ikke er til hinder for åndelig rigdom). Gribe ind og begribe!
Alle kæmpede i fællesskab med naturens vældige kræfter og de vilde dyr. Uden fællesskab, ingen overlevelse. Arbejde og fællesskab tvang uundgåeligt sproget frem. Arbejdet skabte hånden, de menneskelige samfund, sproget og uadskilleligt herfra den menneskelige tænkning.
Mennesket forvandlede sin omverden gennem sin virksomhed og forandredes selv derved.
Mennesket skabte sig selv.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278