20 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Kapitalisme - nej tak!

Kapitalisme - nej tak!

Lørdag, 07. marts, 2009, 00:00:00

Regeringen fører rendyrket klassepolitik med et klart ideologisk afsæt. Nu må modstanden styrkes. Det er nødvendigt at skærpe kritikken af selve det kapitalistiske system

af Jørgen Petersen, formand for Kommunistisk Parti
Den borgerlige regering har hele vejen igennem vurderet krisen forkert. For kort tid siden var den danske økonomi så stærk, at vi kunne købe hele verden. Nu peger alle pilene i den forkerte retning.
Stærke kræfter - fra nationalbankdirektøren til borgerlige økonomer- har længe ønsket en voksende arbejdsløshed for at presse lønnen og svække fagbevægelsen. Arbejdsløsheden vokser meget hurtigt. I øjeblikket bliver der omkring 1250 nye arbejdsløse hver uge. Vi er hastigt på vej mod 100.000 ledige - og det stopper ikke her.
Regeringen påstår, at skattereformen skal bruges til at kickstarte økonomien og skabe arbejdspladser. Men jobeffekten er yderst minimal. Hvis man investerede pengene i udbygning af den offentlige sektor, ville der anslået kunne skabes fem gange flere job. Kampen for flere arbejdspladser og en styrkelse af den kollektive velfærd må gå hånd i hånd.
Skattestoppet og de nye skattelettelser i år betyder, at statskassen unddrages for mere end 40 milliarder kroner om året. Det er mere end der opkræves i både mellemskat og topskat. Men det er stort set ikke noget, der tales om i medierne. For første gang siden 70`erne falder den samlede personskat i Danmark, og det vel og mærke inden regeringens og Dansk Folkepartis skattereform er trådt i kraft.
Kommunistisk Parti kræver en skattereform, hvor de bredeste skuldrer bærer større byrder. Den skattereform, regeringen nu gennemfører med Dansk Folkeparti, går i den stik modsatte retning. Den har et klart ideologisk afsæt. Det er en plan for danmarkshistoriens største og mest asociale omfordeling fra fattig til rig.
Der er på ganske kort tid sket en markant svækkelse af det økonomiske grundlag for den kollektive velfærd - allerede inden den kapitalistiske krise brød ud i lys lue. Skattereformen betyder mere nyliberalisme og nye nedskæringer af den kollektive velfærd. Den betyder øget markedsgørelse og brugerbetaling kamufleret som grønne afgifter. Og den har en brod mod fagbevægelsen, fordi man mindsker skattefradraget for det faglige kontingentet fra 33 til 25 procent.
Regeringen mener, at de rigeste skal have de største skattelettelser. Kommunistisk Parti fastholder arbejderbevægelsens traditionelle krav om et skattesystem, hvor de bredeste skuldre bærer de største byrder.

Et nødvendigt politisk kursskifte
Der må gøres front mod den nuværende regering. Kampen for et politisk kursskifte må styrkes.
Pressens fokus er rettet mod det partitaktiske spil på Christiansborg. Men det er uden for Folketinget, at Danmarks fremtid afgøres. Spørgsmålet er, om det er på Børsen og direktionsgangene eller på arbejdspladserne, at man trækker det længste strå. Udfaldet vil i høj grad blive afgjort af de aktiviteter, der sættes i gang.
Fagbevægelsen er den eneste kraft, der kan rejse en kæmpende bevægelse mod den nyliberale katastrofekurs. Det er utroligt positivt, at en enig fagbevægelse har afvist regeringens skattereform som negativ og dybt asocial.
Men det er nødvendigt, at fagbevægelsen fremlægger et klart politisk alternativ og sætter aktiviteter i gang. Det er nødvendigt, at de underordnede stridigheder bilægges, ikke mindst blandt de store forbund i LO. Kræfterne må bruges i kampen mod arbejdsgiverne og den borgerlige regering.
Det er helt utilstrækkeligt, hvis utilfredsheden med skattereformen blot ledes ind i en parlamentarisk støtte til S og SF. Kritikken af skattereformen skal forbindes med konkret aktivitet med en klar politisk retning. Ellers vil S og SF kommer til regeringsmagten, og herefter gennemfører nedskæringer, der endnu engang skal redde det kapitalistiske system gennem krisen. Det vil ende med en lammet og desillusioneret arbejderbevægelse. Vi har desværre set det før.

Kommunisternes bud
Kampen om fordelingspolitikken og forsvaret af den kollektive velfærd er en hjørnesten i Kommunistisk Partis politik. Vi foreslår, at der gennemføres en storstilet investering i den offentlige sektor. Der er brug for renovering af skoler, hospitaler og veje. Der er brug for at bygge, ikke mindst almennyttige boliger, som man kan betale med en almindelig indkomst. Der er et veldokumenteret behov for flere hænder i den offentlige sektor, for at give den kollektive velfærd et tiltrængt løft.
Den voksende arbejdsløshed understreger betydningen af, at understøttelsen reguleres med 25 procent for at kompensere for den systematiske udhuling af dagpengenes købekraft. Samtidig må der rejses krav om at det gøres vanskeligere for arbejdsgiverne at fyre de ansatte ikke mindst gennem indførelse af længere opsigelsesvarsler.
Der må satses langt mere på en bæredygtig udvikling. De voksende klima- og miljøproblemer understreger, at der må afsætter de nødvendige penge til forskning i og omlægning til alternativ energi og økologisk landbrug.

Krisen og dens konsekvenser
Det er nødvendigt at se de politiske begivenheder i Danmark i lyset af krisen. Med finanskrisens udbrud blev der sat en ny dagsorden. Finanskrisen kom på toppen af en gældskrise, en miljøkrise, en klimakrise, en fødevarekrise, en energikrise, en råvarekrise og mange andre kriser. Alle disse kriser hænger sammen og afspejler, at det er en systemkrise for det kapitalistiske system. Alle disse krisers årsag er den kapitalistiske produktionsmåde og dens modsætninger.
Nyliberalismen lovede, at markedet kunne regulere samfundet. Men den globale deregulering - udbredelsen af markedskræfterne til den mindste afkrog på kloden - førte til, at krisen blev dybere og mere omfattende.
De borgerlige ideologer og de nyliberale partier kan ikke forklare den virkelige årsag til krisen og dens dybde. De forsøger at kaste skylden på griske spekulanter. Men Stein Bagger, ledelsen af Roskilde Bank og andre som dem er ikke årsag til den krise, der nu har ramt Danmark. Derfor er den nuværende krise også en afspejling af, at også den borgerlige ideologi - liberalismen - er kriseramt.
Krisen har globale konsekvenser. Mange omtales næppe i medierne. Hovedparten af verdens befolkning lever i fattige lande, hvor der ikke engang er råd til hjælpepakker til de mest velstillede. Vi står global set ved starten af en akut skærpet fattigdomskrise.
Nu påstår Lars Løkke Rasmussen, at der vil komme en økonomisk vending senere i år. Derfor fastholder regeringen udsultningen af den offentlige sektor, selv om der er akut brug for at sætte arbejde i gang.
Industriproduktionen falder markant i øjeblikket i hele den vestlige verden. Det Internationale LO forventer, at 50 millioner mennesker på kort tid vil miste deres job.
I et land som USA er arbejdsløsheden steget med 1,4 million i årets to første måneder. I Kina er arbejdsløsheden steget med ti millioner, siden krisen brød ud. De nyeste tal viser, at der i Danmark var et fald i BNP på hele to procent i fjerde kvartal i 2008, og det bliver endnu værre i år. Formodentligt det største fald siden Anden Verdenskrig.
Vi står ved starten af en krise, der bliver både dyb og langvarig. Lars Løkke Rasmussen spiller et koldt og kynisk spil højt spil med tusinder af danskeres eksistensgrundlag.

Kommunistisk Partis kampagne
Kommunistisk Parti har igangsat en kampagne under parolen: 'Kapitalisme - nej tak'. Den løber frem til 1. maj.
Vi peger på, at det kapitalistiske system ikke kan løse sine egne indbyggede modsætninger. Jungleloven, udbytningen, uligheden, oprustningen, miljøsvineriet og forbrugerismen har spillet fallit.
Den nuværende krise er en grundlæggende krise for det kapitalistiske system. Den viser, at der er tale om systemfejl. Vi tror ikke på de reformistiske illusioner om, at økonomiske indsprøjtninger og overfladiske reformer kan skabe en krisefri kapitalisme eller for den sags skyld en kapitalisme med et menneskeligt ansigt.
Der er brug for at udvikle nye tanker og visioner om, hvordan Danmark skal udvikle sig på et solidarisk og bæredygtigt grundlag.
Udlicitering og privatisering må stoppes. Vi kræver, at bankerne, postvæsenet, telekommunikationen, den kollektive trafik og forsyningen af energi, varme, olie og vand skal være statseje. Vi kæmper for, at den politiske og økonomiske kamp udvikles, så den i stigende grad udfordrer kapitalens magt og udvider demokratiet. Det kræver et stærkt kommunistisk parti.
Derfor er det også en del af den kampagne, vi nu gennemfører, at vi opfordrer til at organisere sig. Vores budskab er, at en ny verden - socialismen - er både nødvendig og mulig. Socialismen er det eneste system, der kan bryde kapitalismens snærende rammer. Det er kampen for folkemagt mod pengemagt under den nuværende krises konkrete omstændigheder. Der er også brug for din indsats. Kæmp med. Bliv kommunist.


BESTIL GRATIS MATERIALE FRA KOMMUNISTISK PARTI

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


07. mar. 2009 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:04

Idekamp