Regeringen har et andet udgangspunkt, mere centralistisk, mens vi blandt andet også vægter, at ethvert sygehus bliver attraktivt, med fagligt udviklende miljø
af Flemming Stenild, SF`s gruppeformand i Regionsråd Sjælland, Nysted
Ved udformningen af regionsrådets sygehusplan i 2007 brugtes alle meldinger fra sundhedsorganisationer, herunder Sundhedsstyrelsen (SST), kommuner, personalegrupper og så videre. Og vi lavede en plan, der var god for alle patientgrupper.
Regeringens ekspertpanel afgav i 2008 sin rapport, som regeringen stort set fulgte. Rapporten viste nu ikke et imponerende kendskab til regionen.
For eksempel har de angående psykiatrien ikke styr på, hvad der flyttes fra Nykøbing Sjælland - og heller ikke på antal 'geografier', hvor de skriver: 'reduktion fra ti til seks. Fakta er fra: otte til fem.
Der er i regionens plan fire akutsygehuse (Holbæk, Slagelse, Køge, Nykøbing F.) for uselekterede akutte patienter, det vil sige hvor man ikke forud for modtagelsen har fundet diagnosen/diagnoserne. Her er vi enige med eksperterne.
De 25 milliarder på landsplan er for få. De strækker blot til cirka 20 procent af sygehusarealerne - og i skrabede udgaver, selvom regeringen nu forudsætter, at regionerne lægger 15 milliarder oveni. Beløbet svarer til halvdelen af vores almindelige anlægsmidler, hen over de ti år!
Vores region har foreløbige tilsagn om statsmidler til akutmodtagelsen ved Slagelse sygehus og til de tre psykiatriske sygehusenheder i Slagelse.
Hvis man laver den rimelige antagelse, at det lykkes at få vor forholdsmæssige andel, cirka 15 procent af de 25 milliarder, og at der udover psykiatrien også skal nybygges til den helt uhensigtsmæssige medicinske del af Slagelse sygehus, ja, så resterer der cirka 2,5 milliarder kroner (inklusiv regionens medfinansiering). Det er godt og vel til et halvt nyt sygehus af middelstørrelse i løbet af ti år.
Sådan er grundlaget for vores planlægning - ikke andres drømmerier.
Antal sygehuse
Ekspertpanelet havde kritiske bemærkninger om for mange sygehuse til alle regioner. Nu er det sådan, at Region Sjællands plan (garantiklinikken fraregnet) forudsætter ni sygehuse, eller per 100.000 indbyggere 1,10. Dette er mindre end gennemsnittet, nemlig 1,20 i planerne for de tre andre regioner uden for Hovedstaden. Og disse regioner har fået anlægsmidler stillet i udsigt.
SF (og vel de andre partier) vil holde fast i antallet. Realiteten er i øvrigt, at regeringen ingen særlig interesse har i emnet, og ingen beføjelser.
Alle fem regioner opererer i deres planer med lokalmedicinske sygehuse/funktioner i forskellige skikkelser (Frederikshavn, Grindsted, Frederikssund, Vejle og så videre). Det gør regionsrådet også ni steder. Tilsvarende planlægges der i mange sammenlignelige lande.
SF (og vel de andre partier) vurderer, at dette nære tilbud er godt for store og voksende patientgrupper: kroniske patienter med akut brug for indlæggelse/ langtidsmedicinske/almindelige (ældre) medicinske patienter.
Emnet er i øvrigt uden for regeringens fokus og beføjelser.
Stridspunktet
Specialerne såsom kirurgi og øre-næse-hals kan regionsrådet selv bestemme over i samarbejde med personalet. Men inden for specialerne er der er en mindre del, typisk fem til otte procent, der defineres som specialiserede regionsspecialer. Regionsrådet har i vor plan ønsket at samle ethvert af dem ét sted, eventuelt to, af hensyn til kvaliteten.
Men her har SST og regeringen beføjelsen, og de anbefaler, 'at den specialiserede behandling/regionsfunktioner samles på ét sygehus - som bør være ét af regionens akutsygehuse'.
Der er ingen tvivl, om regeringen har et andet udgangspunkt end vi, mere centralistisk, mens vi blandt andet også vægter, at ethvert sygehus bliver attraktivt, med fagligt udviklende miljø. Og SF ændrer ikke planen, så den bliver ringere for borgerne og medarbejderne.
På grundlag af SST`s specialeudmeldinger, som nu foreligger, forudsatte regionsrådet en dynamisk videreudvikling af sygehusplanen. Nu skal den så passes sammen med regeringens ambitioner.
For hvert regionsspeciale skal det afvejes, især sundhedsfagligt: et eller to steder? på et akutsygehus eller på et specialsygehus ?
En dialog mellem SST og vores sundhedsfaglige grupper hen imod enighed om regionsspecialernes placering burde være mulig og give regionen adgang til den rimelige andel af midlerne, til fornuftige, langsigtede investeringer.
Men det bliver ikke let.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278