20 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Nej til fri bevægelighed for bakterier

Nej til fri bevægelighed for bakterier

Torsdag, 19. marts, 2009, 00:00:00

Hvad hjælper det, når EU`s krav om fri bevægelighed for bakterierne bare betyder, at salmonellaen vælter ind over grænsen i form af EU-fjerkræ?

af Søren Søndergaard, medlem af EU-parlamentet, Folkebevægelsen mod EU
En overset 'frihed' i EU er bakteriernes ret til fri bevægelighed over landegrænserne. Hvis fødevarerne i et land er fyldt med bakterier, så skal befolkningerne i de øvrige EU-lande med djævelens vold og magt også belemres med dem.
Fødevarestyrelsen har netop opgjort, at der i 2008 blev fundet sundhedsskadelige salmonellabakterier i omkring 15 procent af prøverne i importeret udenlandsk fjerkræ. Til sammenligning blev det kun fundet under 0,5 procent i dansk fjerkræ.
I virkeligheden er det jo noget af en succeshistorie. Efter mange års indsats og en investering på op mod en milliard kroner, så er det lykkedes den danske fjerkræbranche at få reduceret salmonellaproblemet.
Men hvad hjælper det, når EU`s krav om fri bevægelighed for bakterierne bare betyder, at salmonellaen vælter ind over grænsen i form af EU-fjerkræ, som naturligvis kan sælges billigere?
Mens forbrugerne forgiftes, behandler bureaukratiet i Bruxelles nu på andet år en ansøgning fra Danmark om en salmonella-undtagelse på dette område.
Efter min mening bør befolkningens sundhed gå forud for EU`s indre marked for bakterier. Derfor burde et flertal i Folketinget pålægge regeringen at lukke for fjerkræ fra udlandet, som ikke kan dokumentere en lav forekomst af salmonella.
Dette har intet med protektionisme at gøre. For selvfølgelig skal andre lande også kunne lukke for import af dansk kød, som ikke lever op til rimelige sundhedsstandarder.
Det gælder for eksempel dansk svinekød, hvor undersøgelser peger på, at næsten 13 procent er salmonellainficeret. Et sådant tiltag ville utvivlsomt få de danske svineproducenter til at gøre noget effektivt ved salmonellaproblemet. Det vil selvfølgelig være til gavn for forbrugere i udlandet.
Men det vil så sandelig også være til gavn for de danske forbrugere, som alt for længe har måttet finde sig i risikoen for langvarig sygdom og død fra salmonellasmitten.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


19. mar. 2009 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:04

Idekamp