Den nuværende samfundsform er ved at blive sprængt af de enorme produktivkræfter, vi selv har frembragt
af Lars Ulrik Thomsen, Esbjerg
Hvor mange fallerede redningspakker og indgreb i økonomien skal vi opleve, før man begynder at nå frem til kernen i sagen: Den nuværende samfundsform er ved at blive sprængt af de enorme produktivkræfter, vi selv har frembragt.
I stedet for virkningsløse indgreb, er det mere nyttigt at diskutere overgangen til en højere samfundsform - den socialistiske.
Vi ser allerede tegn på denne overgang i de nationaliseringer af banker og kreditinstitutioner, som regeringerne i USA, England og Danmark har foretaget. Det første skridt til en kontrol med bankernes og andres virksomhed. At regeringerne frygtsomt nægter at stille krav om indflydelse, er ingen naturlov. Tværtimod.
En folkelig bevægelse, som forlanger indsigt og kontrol med bankernes operationer, er første skridt i overgangen til en højere og mere demokratisk samfundsform. Det vil være statskapitalisme under folkets kontrol.
Hvad er det, som gør den nuværende krise så dramatisk?
Tidligere har vi oplevet, at de tilbagevendende kriser rammer forskellige nationer eller dele af verden. Denne gang er det hele den kapitalistiske verden, der er ramt, og hver eneste nedtur bliver alles nedtur. Det vil sige, udviklingen forstærker krisens virkninger, og den kommer til at virke som en rodeild, der først stopper, når alt er udbrændt.
Derfor er det vigtigt at begynde debatten om overgangen til socialismen. Ud fra hvilke traditioner kan vi forestille os en socialistisk udvikling i Danmark?
Hvordan sikrer vi, at de demokratiske traditioner fastholdes og udbygges? Hvordan styrker vi det internationale samarbejde? Det er disse og andre spørgsmål, som kan være med til at brede debatten ud, også på arbejdspladser og i fagforeninger.
Vi kan ikke forvente, at de medier, som er under borgerskabets kontrol, vil rejse denne debat. Derimod må det være en naturlig ting for venstrekræfterne. Vi må forsøge at se længere end til den næste krisepakke.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278