16 Jul 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Et særligt forhold - Israel og Sydafrika

Et særligt forhold - Israel og Sydafrika

Lørdag, 21. marts, 2009, 00:00:00

Nedkæmpelse af befolkninger synes at have været et tema i den israelske udenrigspolitik

af Patrick Mac Manus, talsperson Foreningen Oprør
Siden 1976 var Israel en vigtig strategisk partner for apartheidstyret i Pretoria i Sydafrika med væsentlige investeringer, et samarbejde om undgåelse af sanktioner, opbygning af væbnede styrker og våbenindustri, et mørkelagt atomart samarbejde og teknik til bekæmpelse af uro og grænsebeskyttelse.
I 1984 vedtog FN resolution 39/72, en opfordring til medlemsnationer om at undlade indkøb af våben fra Sydafrika.
Israel bistod apartheidstyret i omgåelsen og banede vej for salg af sydafrikanske våben til Guatemala, til de nicaraguanske kontrarevolutionære og til Sri Lanka, hvor israelske rådgivere assisterede regeringen i nedkæmpelsen af det tamilske mindretal. Den dag i dag fortsætter denne voldsomme historie i Sri Lanka.
Nedkæmpelse af befolkninger synes at have været et tema i den israelske udenrigspolitik. Israelske rådgivere opholdt sig også i det besatte Namibia og deltog i planlægningen af sydafrikanske invasioner i Angola i 1975 og 1983 og invasionen af Mozambique, også i 1983.
Igennem årtier var apartheid et projekt i Sydafrika. Apartheid betyder adskilthed, et projekt med tvungne bosættelser af befolkninger i 'uafhængige stater', de såkaldte bantustans.

Tragisk utopi
Den tragiske utopi, der har drevet den israelske stat, var et tomt og bibelsk land, der ventede på sin befolkning. De hollandske afrikaanere, der ankom til Sydafrika århundreder tidligere, havde en tilsvarende drøm - at besætte landet med bibelen og geværet.
I 1897 hed det World Zionist Organisation, i 1918 hed det Afrikaner Broederbond. To projekter med en voldsom historie, en 'hvid' stat i Sydafrika, en 'jødisk' i Palæstina.
Afrikaner Broederbonds hemmelige selskab blev skabt som resultat af afrikaanernes. nederlag i Boerkrigen, tabt mod det britiske imperium. Et nederlag, som også blev opnået gennem oprettelse af de første koncentrationslejre, hvor tusinder af
afrikaanere omkom.
Koncentrationslejrene og holocaust under Anden Verdenskrig var i særlig grad en begrundelse for skabelsen af den israelske stat i 1948. I samme år tilkæmpede apartheid sig den politiske magt i Sydafrika.

Historisk parallel
Den sydafrikanske befrielsesbevægelse blev i hele perioden defineret som 'terroristisk' i Washington og i London. I Danmark var der også opfordring til det. I historiens paralleller er palæstinensiske organisationer i dag defineret som 'terrorister' i Europa og USA.
I Sydafrika ville den væbnede opstand forsvare befolkningens værdighed, ønsket om et andet liv hinsides tidens adskillelser. Befrielsesbevægelser - om det er i Sydafrika eller i Palæstina - søger at skabe et nyt og fælles samfund.
I Sydafrika blev tusinder fængslet. I sin tid var der ord, der kunne høres langt derfra, ord, der rejste sig fra fængslet, skrevet af Rebecca Matlou:
Livets oprørDen storm som er i anmarch: her overfor Jerer det miget menneske født nødstedt og utrygmed forfølgelsens torne i sjælen...
Det er ord, der i dag kan høres i Palæstina med andre digtere og andre stemmer og med det samme håb og den samme virkelighed: Livets oprør vil fortsætte.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


21. mar. 2009 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:04

Idekamp