06 May 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

International appel: Nej til NATO

International appel: Nej til NATO

Lørdag, 21. marts, 2009, 00:00:00

NATO-landene står for 75 procent af alle udgifter til militær i hele verden. Vi må skære de militære udgifter ned og i stedet bruge ressourcerne til at opfylde menneskers behov

En bred kreds af organisationer fra Norge til Niger og fra Irland til Japan har i efteråret 2008 udsendt nedenstående appel om protest mod NATO, når militær-alliancen fejrer sit 60-års jubilæum med et topmøde på grænsen mellem Tyskland og Frankrig om ti dage.
Nej til krig i Danmark er medunderskriver og organiserer transport fra København til protesterne og et alternativt topmøde.
Appellen lyder:

'I anledning af 60-året for oprettelsen af NATO-militæralliancen appellerer vi til alle mennesker om at komme til Strassbourg og Kehl i april for at protestere imod NATO`s aggressive militære og atomare politik og bakke op om vores vision om en retfærdig verden fri for krige.
NATO er en voksende forhindring for at skabe fred i verden.
Siden afslutningen på Den kolde Krig, har NATO nydefineret sig selv som et redskab for det 'internationale samfunds' militære aktioner - herunder den såkaldte 'krig mod terror'.
I virkeligheden er alliancen et redskab for USA`s magtmisbrug, som er kendetegnet ved baser på alle kontinenter, brud på FN-pagten og international lov, øget militarisering og voksende rustningsudgifter. NATO-landene står for 75 procent af alle udgifter til militær i hele verden.
Siden 1991 har NATO med sin aggressive dagsorden med henblik på at varetage alliancens strategiske interesser og landenes behov for råvarer ført krige på Balkan under dække af en såkaldt 'humanitær intervention'. Dertil i over syv år ført en brutal krig i Afghanistan, hvor den tragiske situation udvikler sig og krigen truer med at brede sig ind i Pakistan.
I Europa bidrager NATO til at forværre spændingen. Man øger våbenkapløbet med det såkaldte 'missilskjold' samt et stort arsenal af atomvåben og en politik, der åbner for at være først med brug af atomvåben.
EU`s politik bliver i stigende grad bundet til NATO.
NATO`s igangværende og fortsatte udvidelse ind i Østeuropa og videre samt NATO`s operationer uden for alliancens territorium ('out of area' - med NATO`s egen terminologi, red.) gør verden til et farligere sted.
Konflikten i Kaukasus i efteråret 2008 demonstrerer disse farer. Enhver udvidelse af NATO`s grænser øger faren for krig, herunder brugen af atomvåben.
For at virkeliggøre vores vision om en fredelig verden afviser vi militære svar på globale og regionale kriser, idet militær er en del af problemet ikke af løsningen.
Vi afviser at skulle leve under atomvåbnenes terrorskygge, og vi siger nej til våbenkapløb. Vi må skære de militære udgifter ned og i stedet bruge ressourcerne til at opfylde menneskers behov.
Vi må lukke alle militære baser i fremmede lande.
Vi modsætter os alle militære strukturer, der kan anvendes til intervention og militære angreb.
Vi må demokratisere og demilitarisere forbindelserne mellem mennesker og skabe nye former for fredeligt samarbejde og således bygge en mere sikker og mere retfærdig verden.
Vi opfordrer til, at dette budskab spredes. Kom til Strassbourg og Kehl for at gøre visionen til virkelighed. Vi tror på, at fred er mulig.'


Tag med til NATO-topmøde i Strassbourg
Nej til krig sender busser til NATO-topmødet i Strassbourg.
Bus afgår fra København torsdag den 2. april klokken 16. Busserne kører over Fyn og Jylland til Strassbourg.
Busserne kører tilbage søndag med afgang fra Strassbourg søndag den 5. april klokken 16 og forventes at være i København mandag de»n 6. april klokken cirka 08.00,
Tilmelding senest den 26. marts.
Send en mail til: kontor@nejtilkrig.dk
Prisen bliver højest 1500 kr.... vi forventer det bliver billigere, skriver Nej til Krig.
Tilmelding gælder når deltagerbetalingen er indsat på bankkontoen med regnr. 1551 og kontonummer: 10014905 (vigtigt at anføre navn på indbetalingen).
www.nejtilkrig.dk


Hvad sker der i Strassbourg?
500 aktivister fra 19 lande var samlet i Strassbourg den 14. og 15. februar, hvor forsamlingen sammen med den Internationale Koordinerings-Komite: Nej til krig - Nej til NATO, forberedte aktiviteterne på modtopmødet og protesterne:
Fredag den 3. april
Alternativ topmøde i Strassbourg
Kl. 10-13: En kritisk præsentation af NATO`s historie.
Kl. 14-19: Workshops under temaet: 'En verden unde NATO'.
Om aftenen: Protest ved udenrigsministrenes møde og gallamiddag i den tyske grænseby Baden-Baden.

Lørdag den 4. april
Formiddag: Blokade mod NATO-topmødet i Kongres-paladset i Strassbourg
Kl. 13: International demonstration i Strassbourg centrum.

Søndag den 5. april
Alternativt topmøde
Kl. 10-12: 60 år med NATO er nok.
Kl. 12.30-14: NATO - en politisk udfordring for fredsbevægelsen.
Kl. 14.30-16: Fredstræf.

Desuden er der forberedt en festival, diskussioner og 'events' i den Internationale Landsby for Modstand i Strassbourg, hvor arrangørerne oplyser, at der er skabt rammer for at 5000 kan overnatte.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


21. mar. 2009 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:04

Idekamp