Mange betragter økonomi som noget tørt og kedeligt. Men det behøver det ikke at være, da økonomi til syvende og sidst drejer sig om forholdet mellem mennesker
af Sven Tarp, Århus
Tak til Birthe Sørensen for hendes levende og engagerede beskrivelse af vores århusianske studiekreds i politisk økonomi.
Mange betragter økonomi som noget tørt og kedeligt. Men det behøver det ikke at være, da økonomi til syvende og sidst drejer sig om forholdet mellem mennesker. Birthe Sørensens artikel er med til at levendegøre dette.
Desværre har der sneget sig en lille unøjagtighed ind i artiklen.
Arbejdskraftens værdi beskrives rigtigt som det, det koster at producere denne arbejdskraft, det vil sige mad, tøj, bolig, uddannelse og en række historisk bestemte behov.
Lidt længere nede i artiklen - i forbindelse med udregning af den såkaldte merværdi - forveksles arbejdskraftens værdi imidlertid med dens pris, det vil sige arbejdslønnen.
Prisen på arbejdskraft svarer ikke nødvendigvis til dens værdi, men svinger under kapitalismen over og især under denne værdi. Den bestemmes frem for alt af styrkeforholdet mellem klasserne samt udbud og efterspørgsel i almindelighed.
Under den nuværende krises betingelser, hvor kapitalisterne stadig står stærkt og efterspørgslen på arbejdskraft falder, vil presset for lønnedgang blive øget. Kun sammenhold og klassekamp fra arbejdernes side kan bremse denne tendens.
Dette og andre spørgsmål vil de, som deltager på næste møde i studiekredsen den 6. april, få mulighed for at diskutere. Andre læsere af Arbejderen vil forhåbentlig kunne læse om det i endnu en engageret artikel fra Birthe Sørensens hånd.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278