Den eneste betingelse, vikarfirmaet stiller, er, at den kommende samarbejdspartner ikke har en overenskomst, da vikarerne i så fald skal arbejde under denne
af Per Thorup, faglig sekretær, 3F Skagerak
En gammelt ordsprog siger, at 'én ulykke kommer sjældent alene', og det er bestemt også ganske vist denne gang.
Først kom den globale finanskrise. Oven i det har vi så en regering, der trods masseafskedigelser hver uge, konkurser, massive aktiefald, bankkrak og en masse andre ulykkeligheder endnu ikke har forstået krisens omfang og sidder ganske handlingslammede tilbage.
Dernæst er østaftalen omkring arbejdsmarkedets fri bevægelighed blevet ophævet den 1. maj.
Hvad det kommer til at betyde for den danske samfundsøkonomi, er ikke let at forudsige, men der er ikke nogen tvivl om, at det ikke bliver nogen løftestang for Danmarks økonomi - tværtimod.
Før den 1. maj var det sådan, at for at kunne bruge arbejdskraft fra østlandene - det vil sige de nye lande i EU - skulle virksomheden eller enkeltpersonen have en overenskomst med et fagforbund. Dette for at sikre, at der ikke ville ske løndumpning i forhold til de danske arbejdsmarkedsforhold.
Vi har i Danmark opnået den velfærd, vi har i dag, ved, at arbejdsmarkedets parter har haft et godt og konstruktivt samarbejde.
Resultatet af dette samarbejde har udmøntet sig i de overenskomster, der i dag regulerer langt den største del af arbejdsmarkedet i Danmark. De ligger til grund for de lønninger, der bliver betalt i dag.
Der er ligeledes aftalt pension, feriefridage, løn under sygdom, overtidsbetaling, opsigelsesregler og en hel masse andet. Alle disse goder er kommet i stand arbejdsgiver og arbejdstager imellem, og har fungeret for størstedelen af arbejdsmarkedet i over 100 år.
Disse aftaler har igen betydet, at vi i fællesskab har været med til at bygge det velfærdssamfund op, vi har i dag.
Alt det vi nu har kæmpet for og arbejdet sammen om, er nu på vej til at blive smadret fuldstændigt på grund af østaftalens ophævelse den 1. maj. Og hvorfor så det, vil mange måske spørge sig selv?
Useriøse arbejdsgivere
Efter den 1. maj er det nu muligt for alle østarbejdere frit at rejse ind i Danmark og påtage sig arbejde uden at være sikret af de overenskomster, der gælder for størstedelen af det danske arbejdsmarked.
Det vi sige, at det vil være muligt for en virksomhed at ansætte østarbejdere og aflønne dem efter forgodtbefindende. De skal ikke betale dem løn under sygdom, pension, S/H-betaling, overtidsbetaling, eller nogen af de andre ting, der er aftalt på arbejdsmarkedet.
Det vil typisk være de såkaldte vikarbureauer, der vil udnytte disse mennesker.
Disse såkaldte arbejdsgivere vil kunne tage østarbejdere herop uden at love fast ansættelse og vil ikke have nogen forpligtelser overfor deres ansatte, hvis der ikke er fuldtidsarbejde til dem.
Vi har i fagbevægelsen allerede set de første annoncer fra useriøse vikar firmaer, der tilbyder arbejdskraft til andre virksomheder. Den eneste betingelse, vikarfirmaet stiller, er, at den kommende samarbejdspartner ikke har en overenskomst, da vikarerne i så fald skal arbejde under denne.
Vi fra 3F har talt med et ret kendt vikarbureau fra Frederikshavn omkring arbejdskraft fra østlandene. Dette vikarbureau fortæller, at de agter at betale deres løsarbejdere 103,50 kroner i timen, men vil selvfølgelig ikke garantere dem et fast timeantal om ugen. Det er heller ikke nødvendigt, fortæller de.
Det er nemlig sådan, at når disse østarbejdere kommer på arbejde i Danmark, skal de kun betale otte procent i skat de første to år. Og så er det jo ikke nødvendigt at betale dem en almindelig dansk løn, mener firmaet.
Andre tilbyder endnu lavere timeløn for eksempel 80,00 kroner i timen og måske 20-25 timer om ugen. Enhver kan jo se, at dette ikke er til at leve af.
Denne måde at anskue tingene på, vil i den grad lægge pres på det danske velfærdssamfund. De kommer ikke til at betale skat, men vil naturligvis sende al den løn hjem, de kan undvære.
De vil komme til at bo under kummerlige forhold for at få de penge, de ikke sender hjem, til at række så langt som muligt.
De vil naturligvis bruge det danske sundhedssystem, det har de jo ret til.
Mange af vore danske kollegaer vil miste deres job. De kan jo ikke leve af 100 eller færre kroner i timen. Derfor vil arbejdsløshedskøen blive endnu længere, og dagpengeudbetalingerne vil stige, og samfundet vil blive presset yderligere.
Handling nu
Vi har derfor hurtigst muligt brug for en lov, der kan beskytte det danske arbejdsmarked. Vi skal sikre, at vi ikke bliver yderligere presset på vores velfærd.
Disse dybt useriøse firmaer, der allerede er begyndt at skyde op som bylder på den danske velfærdsstat, skal ikke have held med at ødelægge dette.
Jeg håber, at både de seriøse arbejdsgivere og politikere indser problemet og vil gøre noget ved det, før det er for sent.
Den danske fagbevægelse har set faren for hele det danske samfund.
Vågn nu op, politikere, så vi i fællesskab kan få noget gjort ved dette blødende sår i Danmark.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278