FOA Århus foreslår at afskaffe frit valgs ordninger, fordi de kræver et stort uproduktivt bureaukrati, som koster mange penge
fra FOA Århus v/ afdelingsformand Kirsten Normann Andersen
'Afbureaukratisering' er blevet det nye modeord, når politikere skal give et bud på, hvordan færre hænder skal kunne nå mere på de store velfærdsområder. Senest har økonomiminister Lene Espersen talt om, at de offentligt ansatte skal have mere ansvar.
Men unødvendige regler og bureaukrati i det offentlige stammer oftest fra frit valg- eller andre tilsvarende regelsæt, som sikrer, at der kan ske et udbud af velfærdsydelser.
Alene på det århusianske ældreområde kostede frit valg 30 millioner kroner at indføre, og hvert år koster ordningen et større millionbeløb at opretholde.
Pengene går alle til et bureaukrati, der er uproduktivt, men nødvendigt, fordi frit valg kræver, at mange mennesker bruger mange kræfter på at tælle og kontrollere penge og ydelser.
På samme måde har Rigsrevisionen konstateret, at skatteyderne har betalt milliarder i overpris, fordi regeringen ville opbygge en privat sygehussektor, som nu løbende kræver en hær af regnedrenge, der kan opretholde systemet.
Det er vigtigt at have fokus på, at frit valg er problemet, fordi der selvfølgelig også eksisterer fornuftige regler og nødvendigt bureaukrati. For eksempel sikrer en række statslige regler og embedslægerne, at der er grænser for, hvor ringe ældreplejen kan være i en kommune.
Der er brug for at sikre et anstændigt bundniveau mange steder i samfundet, og det handler om alt fra fødevaresikkerhed til sygehusbehandlinger. Det kræver en række regler og kontrolinstanser, som ikke skal skrottes, når 'afbureaukratisering' skal skabe 'effektiviseringer'.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278