14 Jul 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Selvmodsigende juridiske afgørelser

Selvmodsigende juridiske afgørelser

Torsdag, 01. oktober, 2009, 00:00:00

Hvordan kan vanskeligheder ved at håndhæve et fogedforbud ophæve grundlaget for at udstede det, hvis grundlaget findes?

af Niels la Cour, Birkerød
Er selvmodsigelser i juridiske myndigheders afgørelser et aspekt af den bekymrende udvikling i Danmark i dag?
Vi så det i rigsadvokatens afgørelse i sagen om Muhammed-tegningerne. Vi ser det tilsyneladende igen her i fogedrettens afgørelse omkring jægersoldatens bog.
Selv om Jyllands-Postens Muhammed-tegninger klart var så meget i modstrid med både blasfemi- og racismeparagraffen, at der naturligvis skulle have været rejst sigtelse, så fandt rigsadvokaten ud af, at den krænkelse af troende muslimer, som han måtte anerkende, havde fundet sted, skam ikke var det samme som 'spot' og derfor ikke faldt ind under blasfemiparagraffen.
Og selv om han anerkendte, at Muhammed er forbillede for troende muslimer, så var en tegning af Muhammed dog kun en tegning af en 'religiøs figur', som ikke var møntet på alle muslimer', hvorfor tegningen naturligvis ikke faldt ind under racismeparagraffen.
Selvmodsigelse af lignende vægt dukker nu op i fogedrettens afgørelse forleden angående jægersoldatens bog. For selv om fogedretten skønner, at bogen 'indeholder fortrolige oplysninger, som skal hemmeligholdes af sikkerhedsmæssige årsager', så giver et fogedforbud 'ingen mening', når bogen allerede er ude blandt andet på nettet.
Men hvordan kan vanskeligheder ved at håndhæve et fogedforbud ophæve grundlaget for at udstede det, hvis grundlaget findes?
I givet fald måtte man jo blot gå i gang fra en ende af og gøre det, der kan gøres for at håndhæve forbudet: Forhindre enhver videreudbredelse, tilbagekalde fra nettet, forhindre forlagsudgivelse og så videre.
Det kunne også tænkes, at jurister af i dag typisk er mere under indflydelse af eller bange for 'folkestemningen' end tidligere. For selv om militant islamisme og mangel på religionsfrihed i muslimske lande selvfølgelig skal bekæmpes, så ændrer det jo ikke på, at danske muslimer må kunne forvente samme beskyttelse af dansk lovgivning som andre danskere.
Og selv om der aldrig er fremskaffet noget bevis for nogen sammenhæng mellem 11. september og Afghanistan, og selv om vi må se at få vore tropper hjem derfra, så ændrer det jo ikke på, at de danske soldater - der i følge et folketingsflertals beslutning rent faktisk er derude - må have et medborgerligt krav på den højest mulige sikkerhed, så længe situationen er, som den er.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


01. okt. 2009 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:04

Idekamp