24 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Løn - eller ny forhandling om et år

Løn - eller ny forhandling om et år

Tirsdag, 02. februar, 2010, 00:00:00

Vi har ikke skabt krisen, så hvorfor skal vi så betale for den

Mette Erika Niss, 43 år. Tillidsrepræsentant for Hjørring bybusser. Sidder i branchebestyrelsen i Transportgruppen i 3F Skagerak.

Tirsdag den 2. februar
Overenskomstforhandlingerne er i fuld gang indenfor AKT ( Arbejdsgiverforeningen for kollektiv Trafik). Vi har store forventninger til forhandlingerne, også selv om vi godt ved, at det bliver svært for vores forhandlere på grund af krisen.
Vi har hørt, at arbejdsgiverne har meldt ud, at der ikke bliver nogen lønforhandling. De ser hellere, at der kommer en konflikt, end at vi skal have mere i løn. Det er ikke særligt positivt for os, eftersom vi er på normalløn, hvilket vil sige, at vi får det i løn, som bliver skrevet ned i vores overenskomst.
Altså ingen mulighed for at gå ud og forhandle løn lokalt.
Vi har snakket om, at der skal være en lønstigning, uanset hvad arbejdsgiverne siger. Der er jo sket prisstigninger på en hel del dagligvarer. Lønnen er nødt til at følge med prisavancen på dagligvarerne.
Skulle det ske, at der ikke kommer en lønstigning, hvilket jeg ikke håber, ja så må man da håbe på, at overenskomsten kun kommer til at gælde et år.
Det er let nok for arbejdsgiverne at melde ud, at der ikke kommer stigninger på lønnen. De har jo nok af folk, der gerne vil have noget arbejde, eftersom der er mange, der er blevet fyret. Vi ser det igen og igen, at når der er en krise, ja så vender de tilbage til busbranchen, når de er blevet fyret fra deres erhverv.
Store massefyringer og stigende arbejdsløshedsprocent synes at give arbejdsgiverne argumenter for løntilbageholdenhed. Men skal vi arbejdere betale for arbejdsgivernes mistede profit, når det er arbejdsgiverne, der har disponeret forkert? Vi har ikke skabt krisen, så hvorfor skal vi så betale for den? Vi har jo udført vores del af samfundsjobbet.
Vi venter spændt på en udmelding fra vores forhandler og ikke mindst på, hvad arbejdsgivernes krav er til os.

Tillidsfolk, sikkerhedsrepræsentanter og andre fagligt aktive fra de private arbejdspladser skriver dagbog til Arbejderen om OK 2010.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


02. feb. 2010 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:04

Idekamp