22 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Ytringsfrihed - kun for de priviligerede?

Ytringsfrihed - kun for de priviligerede?

Tirsdag, 16. februar, 2010, 00:00:00

Hvordan kan den danske stat tillade den såkaldte ¤¤demokratiske¤¤ spanske regering, at lukke en avis, hvis eneste forbrydelse var, at skrive på baskisk?

af Sascha Iversen og Sarah Zak
Hvordan kan den danske stat tillade den såkaldte 'demokratiske' spanske regering, at lukke en avis, hvis eneste forbrydelse var at skrive på baskisk?
Siden Kurt Westergaard publicerede de mange gange nævnte Muhammed-tegninger i Jyllandsposten, har der været stor debat vedrørende den såkaldte danske ytringsfrihed. Hvordan 'vi' må hæve os over alle andre mennesker, som protesterer, når 'vi' gang på gang ytrer 'os' om 'de andre'. De 'uciviliserede', terroristerne og hvad andet godt småracisterne nu kan finde på, for at få lov til at sparke nedad.
For med denne regering og i den optik debatten har fundet sted, er det kun folk der er enige med magthaverne, der har retten til at ytre sig.
Vi andre går på gaden, men bliver kriminaliseret af terrorpakker, lømmellov osv. når vi gør det. At gå på gaden trods trusler om kriminalisering er nærmest blevet den sidste mulighed, da størstedelen af medierne det sidste årti har bevæget sig længere og længere væk fra den kritiske journalistisk. Kritisk journalistisk er åbenbart kun for 'de røde'. Røvslikkeri af magthaverne er så åbenbart de borgerliges måde at udøve journalistik på.

Ikke Westergaard igen
Med denne indledning er det meget nærliggende for læseren at tænke, 'så, nu skal vi i gang med at diskutere Muhammed-tegninger, Kurt Westergaard osv.' igen. Men der tager den kære læser fejl.
For imens store dele af den danske befolkning er i gang med at pudse deres glorier, at fremhæve den 'civiliserede' europæiske tankegang kontra den censurerende 'primitive' mellemøstlige, afrikanske - ja faktisk alt der ikke er hvidt og vestligt - tankegang, finder massive og utallige overgreb på ytringsfriheden sted, i hjertet af det 'demokratiske' Europa.
Et eksempel herpå er lukningen af avisen Euskaldon Egunkaria. Det avisen og dens medarbejdere gjorde sig skyldige i var at udgive avisen på deres eget sprog, nemlig baskisk.

Ingen skriver om det
Hvordan alle journalister i den grad kan 'overse' lukningen af en stor avis, når der netop i disse tider eksisterer så stor et fokus på ytringsfrihed - se dét kan undre!
Her er et par kvalificerede gæt på, hvorfor denne sag ikke har fået nogen som helst form for mediedækning.
Måske skyldes det manglende fokus på sagen, at når ytringsfrihedsproblematikken ikke omhandler islam, så er den pludselig irrelevant og uinteressant. Pludselig skulle vi så rette blikket mod vores egen selvopfattelse af 'demokratisk' kultur.
Et andet gæt er, at når der sker noget i Baskerlandet, hvor den spanske stat forsøger at nedkæmpe helt legale stemmer, og man ikke kan skyde skylden på ETA, så bliver diskussionen lidt for kompleks, og det kan man jo ikke risikere!
Vi skriver denne artikel, netop fordi vi ønsker at nuancere debatten omkring situationen i Baskerlandet, men også for at sætte fokus på de overgreb der sker mod ytringsfriheden i europæiske 'demokratiske' lande. Før vi når til den konkrete situation vedrørende Egunkaria, vil vi kort opridse den nuværende politiske situation i Baskerlandet.

Situationen i Baskerlandet
Under henvisning til terrorvirksomhed forbød den spanske stat i 2008 de sidste legale baskiske venstrefløjsorganisationer - her var tale om to venstrefløjspartier og en menneskerettighedsorganisation. Organisationer der bakkes op af 16-20 procent af den baskiske befolkning.
Tidligere endnu blev det parlamentariske venstrefløjsparti Herri Batasuna - et parti der i dansk optik kan sammenlignes med Enhedslisten - samt deres ungdomsorganisation, Segi, forbudt med samme begrundelse.
Alle disse bevægelser har arbejdet legalt og med demokratiske åbne strukturer. Den spanske stat har med udokumenterede påstande om, at de udgjorde en del af ETA (Euskadi Ta Askatasuna) gjort det muligt at kriminalisere dem.
Som i andre lande bliver terrorstemplingen af én bestemt organisation (her: ETA) brugt til at terrorstemple store dele af landets kritiske grupperinger og enkeltpersoner med henvisning til at de støtter 'terrororganisationen'.
Hvis dette ikke er censur eller overgreb på ytringsfriheden, har vi svært ved at se hvad det ellers skulle være!

Overført til Danmark
Hvis vi overførte disse tilstande til Danmark, ville det betyde at alle organisationer, bevægelser og partier som ligger til venstre for SF ville blive forbudt, og samtidig ville alle deres medlemmer blive stemplet som terrorister.
Det ville måske også medføre lukning af alle aviser fra Politiken og Information og så til venstre. Forestil jer kun at kunne læse Jyllandsposten, B.T. og Ekstra Bladet!
EGUNKARIA - på dansk; `Dagbladet` - var og er til dels stadigvæk, en baskisksproget avis. Den kom til verden i 1990, og var da den eneste af sin slags. Det karakteristiske ved Egunkaria var dens sprogbrug; den var udelukkende på baskisk. Hertil skal føjes, at avisen byggede på værdier så som frihed og pluralisme - at den var progressiv og kritiserede den spanske stats overgreb på baskerne.
Den 20. februar 2003 skulle blive Egunkarias endeligt.
Spaniens særdomstol, Audiencia Nacional, lukkede avisen.
I denne forbindelse blev ti personer arresteret - herunder en del af ledelsen og personalet. Disse blev fængslet, afhørt og flere af de tilfangetagede har senere fortalt, at de blev udsat for tortur i løbet af de 30 måneder - altså op mod tre år - de sad bag tremmer.
Baggrunden for anholdelserne og lukningen af avisen var en rapport udarbejdet af den spanske paramilitære politienhed, Guardia Civil. De hævdede heri, at Egunkaria blev sponsoreret af terrorister - at avisens redaktører og ledelse var medlemmer af ETA.
Dette er en ganske interessant udtalelse, set i lyset af at der ingen beviser eksisterer i sagen om avisens formodede tilknytning til ETA.
I 2006 anbefalede den anklager, der havde arbejdet på sagen i tre år, at droppe sagen. Han kunne ganske enkelt ikke finde noget forkert ved avisens virke.
På trods af dette besluttede Audiencia Nacional, med den spanske retsdommer Baltasar Garzn i spidsen alligevel at køre sagen.
I december 2009 kom hovedparten af de anklagede for retten. De risikerer fængselsstraffe på mere end 30 år, fratagelsen af retten til at indtage offentlige funktioner - herunder journalisterhvervet. Slutteligt kan de se frem til bøder mellem 160 og 245 millioner danske kroner. Hidtil er der ikke fremlagt beviser for terrorisme i sagen, hvor dommene endnu ikke er faldet - hvem var det lige der sagde censur!?

Blinde medier
Hvorfor overser de danske medier konsekvent den spanske stats repression af baskerne?
Denne artikel er som sagt ét bidrag i forsøget på at nuancere debatten omkring situationen i Baskerlandet. Blandt andet derfor, har vi valgt at fokusere på demokrati-aspektet, som står danskere ganske nært; nemlig ytringsfriheden.
Debatten om ytringsfrihed og censur har som sagt fået sin store comeback i 2009; året hvor Kurt Westergaards karikaturtegninger blev omdrejningspunkt for debatten på Christiansborg, såvel som i de små hjem rundt omkring i det danske land.
I denne forbindelse spørger vi derfor: hvor er Danmarks kritiske røst i denne sag om baskernes rettigheder?
Hvordan kan den danske stat tillade den såkaldte 'demokratiske' spanske regering, at lukke en avis, hvis eneste forbrydelse var, at skrive på baskisk? Lade den spanske `krig mod terror` med Baltasar Garzn i spidsen, køre en sag uden bevisføring. Spærre uskyldige mennesker inde i tre år(!), hvor de bliver udsat for tortur?
Og hvor i alverden er det internationale samfund i denne forbindelse?
Massemedierne har en uheldig tendens til udelukkende at fokusere på de begivenheder og historier, som magthaverne (læs; højrefløjen) kan bakke op om. Altså, at følge og reproducere de magthavendes dagsorden.
Denne CNN-effekt er gennemsyrende og altafgørende i forbindelse med den information omverdenen modtager, blandt andet i forbindelse med sagen om Egunkaria og generelt i forbindelse med den baskiske frihedskamp.
Man bør have dette for øje hver gang medierne udtaler sig i forbindelse med Baskerlandet... eller er det nu, vi skal konstatere at ytringsfrihed kun er for de priviligerede!?

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


16. feb. 2010 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:04

Idekamp