22 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Stop løndumping

Stop løndumping

Torsdag, 18. februar, 2010, 00:00:00

Nu må det snart stoppe med, at vi bliver presset mere ned i løn. Der har været utallige tilfælde, hvor ansatte har fået at vide, at hvis de ikke går med til en ti procents lønnedgang vil virksomheden lukke

af Peter Ebbesen, 45 år. Murer og bestyrelsesmedlem murersvendenes klub, 3F Transport, Logistik, Byg – Århus

Torsdag den 18. februar
Skal vi bare finde os i, at arbejdsgiverne presser os ned i løn på grund af en krise, vi ikke har haft indflydelse på?
Skal vi bare finde os i, at arbejdsgiverne fyrer danske håndværkere og derefter bruger billig udenlandsk arbejdskraft?
Skal vi nu igen holde os tilbage i overenskomstforhandlingerne, fordi det er dårlige tider, når vi også skal holde os tilbage i gode tider?
Sidst, der var overenskomstforhandlinger, krævede lønmodtagersiden ikke store lønstigninger, selvom der var opsving, da vi er ansvarlige mennesker. Arbejdsgiversiden sagde, at vi skulle tænke på fremtiden, holde igen og tage det med ro, så lønningerne ikke nåede uanede højder og inflationen løb løbsk.
Nu siger de, at der ikke er råd til noget som helst! At de vil have løntilbagegang/lønnedgang. Problemet er desværre, at tider med stagnation og mange ledige ofte skaber egoisme frem for solidaritet - man hytter sit eget skind. Arbejderne er bange for at miste deres job og er derfor tilbageholdende med at sige deres mening i det offentlige rum. Man er tilbøjelig til at dukke nakken og finde sig i lidt mere end ellers.
Det er grotesk at høre arbejdsgiverne bruge argumenter som følgende: Når der kommer nedgangstider vil den udenlandske arbejdskraft rejse hjem, da arbejdsgiverne jo helst vil satse på kvalitetsarbejde lavet af danske håndværkere.
Men kvalitet er for de fleste arbejdsgivere lig med profit og at opnå det største overskud - derfor er det langt mere rentabelt at fyre danske håndværkere og ansætte udenlandsk arbejdskraft såsom polakker (for de kan jo både lave male-, murer-, vvs- og tømrerarbejde) og så kan man jo spare både på lønnen, pensionsopsparingen og feriepengene. Mon ikke det netop har noget med penge at gøre?
Det er næsten umuligt at kontrollere, hvad udenlandske håndværkere får i løn. Derfor er et af de største krav fra vores side en form for kontrolforanstaltning, som gør, at hovedentreprenøren skal være hovedansvarlig for sine underentreprenører.
Nu må det snart stoppe med, at vi bliver presset mere ned i løn. Der har været utallige tilfælde, hvor ansatte har fået at vide, at hvis de ikke går med til en ti procents lønnedgang - eller mere - vil virksomheden lukke. Når de ansatte så går med til det for at beholde deres job, ja så lukker virksomheden alligevel kort tid efter.
Det sidste, jeg har hørt, er, at der er fuldstændig stilstand i overenskomstforhandlingerne. Desværre vil arbejdsgiverne overhovedet ingenting.
PS: Den 14. februar er forhandlingerne mellem DI og CO Industri afbrudt og en konflikt synes nærmere.

Tillidsfolk, sikkerhedsrepræsentanter og andre fagligt aktive fra de private arbejdspladser skriver dagbog til Arbejderen om OK 2010.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


18. feb. 2010 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:04

Idekamp