21 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Brug krisen til at uddanne folk

Brug krisen til at uddanne folk

Fredag, 19. februar, 2010, 00:00:00

Jeg håber, at forhandlerne denne gang tager fat omkring uddannelse. Der skulle gerne komme flere penge til Industriens Kompetence Uddannelsesfond

af Irene Madsen, 57 år. Tillidsrepræsentant for 3F’erne på Vestfrost Solutions i Esbjerg

Lørdag den 20. februar
Så er overenskomstforhandlingerne åbenbart kørt fast. Hvad de forhandler og ikke kan blive enige om, er jo ikke godt at vide. De har været meget tavse i begge forhandlingsgrupper. Faktisk overrasker det mig, at der slet ikke er sluppet noget ud.
Det bliver spændende at finde ud af, hvad de reelt forhandler om. Tavsheden er irriterende, specielt når man er født nysgerrig. Jeg har lidt på fornemmelsen, at mine kolleger mener, at det har jeg godt af. Så kan jeg mærke, hvordan det er, når vi forhandler lokalaftaler, hvor de jo heller ikke får noget at vide.
At arbejdsgiverne i DI mener, at der ikke er råd til noget, er der ikke noget nyt i. Sådan lyder det hver gang, overenskomsten skal forhandles.
Jeg håber, at forhandlerne denne gang tager fat omkring uddannelse. Der skulle gerne komme flere penge til Industriens Kompetence Uddannelsesfond, så det bliver muligt at få fuld løn under uddannelse og ikke som i dag, hvor man kun får dækket 80 procent.
Her på Vestfrost har vi en intern uddannelsesfond, der bliver flittigt brugt. Fonden sørger for fuld løndækning, og derfor vil kollegerne naturligvis hellere benytte vores egen uddannelsesfond end den i overenskomsten. Det kan vi bare ikke blive ved med at have råd til. Alene de sidste tre-fire år har kollegerne taget lastbilkort med hænger, kranførerkurser, kurser i it, og hvad de ellers har haft lyst til. Det har kostet fonden omkring fem millioner kroner.
I vores lokalaftale på Vestfrost har vi også ret til barns anden sygedag. Det er ikke med i industriens overenskomst, men kunne godt være et af kravene til de centrale overenskomster.
Mindstelønnen trænger også til at komme opad, sammen med lærlingesatserne. Det er noget, som vores håndværkerafdeling snakker meget om. De er 14 mand - smede, elektrikere og en enkelt tømrer - men de har ingen lærlinge. Det ville være godt, hvis overenskomsterne forpligtede arbejdsgiverne til at tage lærlinge.
Der er ingen tvivl om, at en stor del af industrien i Danmark har det svært.
Den nuværende regering gør ingenting for at forbedre forholdene i industrien. Det har været et år, hvor mange arbejdspladser er lukket rundt omkring os. Enten er de gået konkurs eller flyttet ud af landet. Det er mærkværdigt, at man inden for EU kan få tilskud til at flytte sin virksomhed til et andet EU-land, som vi har set Danfoss gøre.
Arbejdsløsheden bliver ved med at stige, og arbejdsløse og syge jagtes af det offentlige. De skal i aktivering, om det så er aktivering uden indhold, betyder åbenbart ingenting. Hvis de arbejdsløse gerne vil dygtiggøre sig og uddanne sig, når de alligevel ikke har andet at lave, så kan det heller ikke lade sig gøre. Det er åbenbart bedre at betale dagpenge til dem for at være passive frem for at lade dem være aktive i uddannelse. Og så skal de selvfølgelig huske at søge arbejde, der er bare ingen arbejde at få.

Tillidsfolk, sikkerhedsrepræsentanter og andre fagligt aktive fra de private arbejdspladser skriver dagbog til Arbejderen om OK 2010.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


19. feb. 2010 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:04

Idekamp