Hun var en verdensborger og så det som sin pligt at gå politikerne efter i sømmene og advokere for sin stærkeste tro: At vi alle skal dele denne jord på lige fod
af Isabel Bernadette Brammer
Nanna Brammer (cand. mag, oversætter og verdensborger) er død.
Nanna var glødende politisk engageret. Hun deltog altid i demonstrationer og gav sin mening til kende ved læserbreve og underskriftindsamlinger.
Hun var en verdensborger og så det som sin pligt at gå politikerne efter i sømmene og advokere for sin stærkeste tro: At vi alle skal dele denne jord på lige fod!
Fra Nannas utallige læserbreve til Dagbladet Information skriver hun blandt andet den 29. maj 2007: 'Vi lever i en global verden. Alle klodens mennesker er - i al deres mangfoldige forskellighed - medlemmer af den samme menneskelige familie.
Nanna Brammer, København K.'
Hun rejste ud til politiske brandpunkter for at gøre opmærksom på verdens ujævnheder og var til det sidste nysgerrig på fremmede kulturer og over for livets store spørgsmål.
I 1979 besøgte Nanna det første børnehospital i Ho Chi Minh-byen (Saigon) sammen med et Þlmhold, som lavede dokumentarfilmen 'Vietnam-Kampuchea, november 1979' med Ib Makwarth som instruktør. Nanna og Kirsten Vagn Jensen var med som konsulenter og interviewere.
Det var en rystende oplevelse, dels fordi man her behandlede de værste tilfælde fra Ho Chi Minh-byen og de omliggende provinser, men mest på grund af en skrigende mangel på alle former for materiel.
På initiativ af Kirsten Vagn Jensen 'adopterede' Dansk Vietnamesisk Forening i januar 1980 børnehospitalet, som lige siden har modtaget udstyr for de indsamlede beløb.
Hun blev født under Anden Verdenskrig og var barn af modstandskæmpere, som fragtede jøder over sundet; forældre, hun altid har været meget stolt over og hvis overbevisninger, hun altid har prøvet at videreleve.
Selv fik Nanna tre stærke døtre, Camilla, Lea og Isabel.
Hun var en flittig maler... Og for hele tiden at udvikle sit talent, gik hun på malerskole indtil for få år siden.
Hendes hjem er præget af alle hendes malerier, sin store musiksamling, tidligere rejseminder og litteratur fra gulv til loft. Åndeligt føde, som hun kaldte det.
Nanna var aktiv i Dansk Russisk Forening, Vietnamforeningen og det kommunistiske parti. Hun oversatte for Arbejderen, Vietnam Bladet og det russiske magasin 'Bereg'.
De sidste 11 måneder, siden april 2009, kæmpede Nanna også en anden kamp; denne gang kampen mod canceren, som for hende var lige så aggressiv som den vestlige verdens kapitalisme.
En kamp, der denne gang ikke var mulig at vinde. Hun fik fred den 18. februar klokken 08.30. Straks derefter tog hun afsted på sin sidste åndelige rejse til 'Bjerget', hvor hendes forældre venter sammen med de andre ligesindede.
Nanna var en ener med en karisma som få. Hun var stædig som et æsel og tog livet meget alvorligt - især sammen med nære venner og over rigelig rødvin og gode franske oste.
Som hun selv ville have sagt det: Skål kammerat - livet er en drøm!
Bisættelsen finder sted fra Esajas Kirken på lørdag den 27. februar klokken 15.00
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278