13 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Et dundrende nej må blive svaret på det latterlige forlig

Et dundrende nej må blive svaret på det latterlige forlig

Lørdag, 27. februar, 2010, 00:00:00

Alt i alt er det er den billigste overenskomst, jeg kan mindes. At den skal have afsmittende effekt på de andre overenskomst områder, er en katastrofe

af Johnny Laugesen, tidligere formand metal afdeling 12, København
Så har vi også oplevet det. At se CO Industri`s topforhandler bøje sig i støvet, krybe sammen som en skræmt hund, der har fået tæsk af sin herre, og acceptere arbejdskøbernes krav om en nul-overenskomst.
De alvorlige ansigtsfolder har været brugt flittigt under hele forhandlingsforløbet. Gang på gang har CO Industri`s topforhandler Thorkil Jensen sammen med DI Industri`s Hans Skov Christensen forklaret, at vi må tage hensyn til finanskrisen og arbejdskøbernes svære tider. Hvornår har vi ikke hørt det tidligere?
At Hans Skov Christensen ikke slog en latter op, da forliget blev offentliggjort, må skyldes, at der forestår en række forhandlinger på andre overenskomstområder, og som de begge forklarede, vil industriforliget have afsmittende virkning.
Ikke overraskende forsøger CO Industri`s forhandler at fremstille resultatet rosende. Det lykkedes os at bryde arbejdskøbernes nej-politik, proklameres det fra alle sider, men hvad er sandheden?
En latterlig mindsteløn, som ikke mange arbejder under, er blevet reguleret over to år med 2,85 kroner, en stigning der ikke vil kunne dække inflationen.
Det samme gælder genetillæg, der for arbejdere og lærlinge reguleres med nogle få procent, som betyder, at der også her er tale om regulært løntab i overenskomstperioden.

Betal selv
Genetillæg til natarbejde kan konverteres til fridage, hvis arbejdskøberne accepterer det ved en lokal aftale. Hvor blev kravet om forbedringer til skifteholdsarbejde af?
Alle ved, at det går hårdt ud over helbredet at arbejde på skiftende arbejdstider. En arbejdstidsnedsættelse og en større løn havde været på sin plads.
På samme måde får natholdsarbejderne en narresut. Det hedder, at beskæftigede på natarbejde skal tilbydes en gratis helbredskontrol hverandet år.
Kan de ikke tåle at arbejde på nathold, skal arbejdskøberne søge at tilbyde dem andet arbejde. Go` dag mand økseskaft. Den arbejdskøber vil jeg gerne se, han tilbyder jo natarbejde for at udnytte sit produktionsapparat om natten, ikke for at ansætte folk andre steder i virksomheden om dagen.
Og må jeg spørge, hvornår har det ikke været muligt at få en helbredsundersøgelse tidligere? Jeg har selv oplevet masser af skifteholdsarbejdere, der er mødt op med helbredsattester til arbejdsgiverne. Svaret har altid været: ud af vagten!
Og endnu engang skal der nedsættes en arbejdsgruppe, der skal forske i langtidseffekterne på helbredet hos natarbejde. Der er indtil nu lavet adskillige. Underligt, at man ikke kan bruge dem i fagbevægelsen, de kender dem jo. Mon en ny bliver anderledes, eller er nye udvalg den sædvanlige narresut?
Så er der den store 'landvinding'. De, der fyres fra deres job, kan få en mindre fratrædelsesgodtgørelse. Alt efter anciennitet. Efter tre, seks eller otte år kan man få forskellen mellem dagpenge og lønnen i en, to eller tre måneder - med et fradrag på 15 procent.

Der skal stemmes nej
En anden 'landvinding' er, at fra 2011 øges forældreorloven med to uger.
Alt i alt er det er den billigste overenskomst, jeg kan mindes. At den skal have afsmittende effekt på de andre overenskomst områder, er en katastrofe, og allerede nu må fagbevægelsens medlemmer op på barrikaderne og bekæmpe dette forlis.
Og så en ny narresut: der nedsættes et ligelønsnævn, som i øvrigt tænkes brugt på andre overenskomstområder.
Det er forståeligt, at DI klapper i hænderne og synes, at fagbevægelsens topforhandler har udvist stor ansvarlighed ved disse forhandlinger.
Dette er ikke et forlig, men et forlis, der endnu engang må få fagbevægelsens medlemmer til at stille sig det spørgsmål: Er det medlemmernes eller arbejdskøbernes interesser fagbevægelsens ledelse har varetaget?
Sammen med HK Industri må der stemmes nej. Det er en ommer - en aktiv fagbevægelse kan få den ændret.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


27. feb. 2010 - 00:00   30. aug. 2012 - 12:04

Idekamp