Værn mod social dumping er det absolutte hovedkrav, der burde have været opfyldt, for at kunne stemme ja til overenskomsten.
af Peter Andersen, 39 år.
Metalsliber og talsmand hos Kolding Slibeservice,
og medlem af bestyrelsen i 3F Kolding.
Vi hører igen og igen fra kolleger, tillidsvalgte og medierne, at overenskomstforliget for industrien ikke er så slemt som frygtet. Samtidigt kan vi opleve en Hans Skov Christensen fra DI, der næsten ikke kan holde sin begejstring tilbage over at have indgået et så billigt forlig.
Er vores tillid til vores forhandlere i CO Industri virkelig så lille, at vi havde en forventning om at de ikke kunne nå så langt? Eller tror vi, at arbejdsgiverne i DI er så stærke, at vi ikke tør gå længere?
Vi ser desværre et forlig, hvor det igen er dem med de laveste lønninger, der får mindst. Med latterlige lave stigninger på mindstelønnen, som ellers altid bliver fremhævet af DI som uden betydning, da lønnen på arbejdspladserne ligger langt over. Derfor er det endnu mere utroligt, at DI ikke vil give mere, når det ikke koster noget.
Vi ser et forlig, hvor de fleste af lønkronerne er blevet brugt på en fratrædelsesgodtgørelse, som er en god ting set i lyset af, at politikerne desværre ikke kan finde ud af at hævet den alt for lave dagpengesats. Men det er sgu da ærgerligt, at vi skal bruge vores lønkroner på noget, der burde være gjort på Christiansborg for mange år siden!
Så kunne vores forhandler have brugt kræfterne mere fornuftigt, med at få hævet mindstelønnen markant, som vi aftalte for tre år siden. Samtidigt kunne vi slå to fluer med et smæk, da det også ville være med til at sikre flere industriarbejdspladserne mod social dumpning fra løntrykkere, og vi kunne have fået en bedre overenskomst også for dem, der er presset ned mod mindstelønnen.
Desværre oplever vi, at industrien også i stigende grad bliver ramt af social dumpning, som vi for eksempel ser det på Harboe Bryggeri. Social dumping er blevet en del af alle brancher, hvor specielt østeuropæisk arbejdskraft bliver udnyttet. Værn mod social dumping er det absolutte hovedkrav, der burde have været opfyldt, for at kunne stemme ja til overenskomsten.
Det er derfor ærgerligt, at det eneste svar vores forhandlere fra CO har på kampen mod social dumpning på industriområdet, er at sænke industripensionens anciennitetskrav fra ni måneder til to måneder. Det er da en sympatisk aftale, hvis det handler om at få flere unge hurtigere ind under arbejdsmarkedspensionernes vinger, men det er ikke den store hjælp i kampen mod social dumpning.
Det er en godt, at ligelønsloven endelig er kommet ind i overenskomsten, og at der bliver arbejdet på at oprette et ligelønsnævn under LO og DA. Det er ikke noget vi kan spise, men det giver en god smag i munden.
Samlet set er overenskomstaftalen en tynd kop te, som lægger pres på de andre overenskomstområder, når de skal forhandles på plads.
Kære venner i CO det kunne I sagtens have gjort bedre!
Tillidsfolk, sikkerhedsrepræsentanter og andre fagligt aktive fra de private arbejdspladser skriver dagbog til Arbejderen om OK 2010.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278